Lisanne Beijen
Lisanne Beijen Uncategorized 29 apr 2018
Leestijd: 2 minuten

Google’s Augmented Reality microscoop herkent kankercellen in real-time

Augmented Reality (AR) is een techniek die steeds verder doorontwikkeld wordt. De mogelijkheden van AR lijken oneindig; er worden spellen ontwikkeld die gebruik maken van de techniek, maar er worden ook meer praktische producten gemaakt. Zo heeft Google Research een AR microscoop ontwikkeld, genaamd ARM, die in real-time cellen met kanker kan herkennen. Lekker bezig Google!

Augmented Reality om ziekte op te sporen

De AR microscoop van Google kan in real-time, met behulp van machine learning kankercellen lokaliseren. Het lokaliseren van kanker met een normale microscoop die op dit moment in veel laboratoria wordt gebruikt is een moeilijk proces dat veel tijd inneemt. Hier komen veel verschillende onderzoekers en doktoren bij kijken. De nieuwe microscoop die is voorzien van AR maakt het gemakkelijker om kankercellen snel te herkennen en om ze te markeren zodat ze goed zichtbaar zijn voor de arts die in het apparaat kijkt.

Een ingewikkelde en slimme technologie

Om de kankercellen te kunnen herkennen is er gebruik gemaakt van een gemodificeerde microscoop, waar verschillende technieken in zijn geïntegreerd. Hierbij kun je denken aan een afbeeldingsanalyse gecombineerd met zelflerende algoritmen. Boven een camera hangt een AR display. De camera communiceert met het algoritme, zodat deze het direct kan opmerken als hij iets opmerkelijks ziet.

Dit klinkt ingewikkeld, en dat is het ook. Je kunt het simpeler gezegd zo zien; zodra er iets onder de microscoop wordt geplaatst, gaat de microscoop direct op zoek naar kankercellen. Het doet dus eigenlijk hetzelfde als wat een dokter doet, alleen een stuk sneller.

augmented reality

De toekomst van ziekenhuizen?

Google Research heeft uiteraard ook nagedacht over of het waarschijnlijk is dat ziekenhuizen nu allemaal nieuwe microscopen gaan aanschaffen. De ARM techniek is namelijk te verwerken in bestaande apparaten. Daardoor is het een beter betaalbare innovatie dan het op het eerste gezicht wellicht lijkt. Op dit moment wordt ARM getest op het detecteren van kankercellen, maar in de toekomst kan het waarschijnlijk ook andere ziekten opsporen zoals tuberculose en malaria.

Nog een vette (en handige) toepassing van AR zie je terug in deze motorhelm. Ook een toepassing die wellicht levens kan redden.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste wat tech en culture te bieden heeft

De laatste ontwikkelingen in je mailbox? WANT houdt je op de hoogte!

Reageer op artikel:
Google’s Augmented Reality microscoop herkent kankercellen in real-time
Sluiten