Google brengt grote ChatGPT-concurrent Bard nu ook naar Nederland

Apps Jeroen Kraak 13 jul 2023
Leestijd: 4 minuten

ChatGPT krijgt er een grote concurrent bij in Nederland. Vanaf nu is Google Bard namelijk beschikbaar in Nederland, en daarbij ook in het Nederlands. Zo kun je zelf testen welke AI-chatbot je het beste vindt.

Google Bard was al een tijdje beschikbaar in de Verenigde Staten, maar was nog niet toegankelijk in het Nederlands. Dat is vanaf vandaag anders, want de dienst is nu ook in het Nederlands beschikbaar. ChatGPT heeft er een flinke concurrent bij.

Google Bard net zoals ChatGPT nu beschikbaar in Nederland

Google meldt het volgende over Bard: “Zo kan de creatieve AI-tool, die zich in de experimentele fase bevindt, je helpen met het samenstellen van een vegetarische maaltijd, het uitwerken van een ondernemingsplan of het schrijven van een roman. Je hoeft het alleen maar te vragen.”

Toch werkt Bard net iets anders dan ChatGPT. Bij die laatste moet je een account maken en heb je geen toegang tot de laatste informatie, tenzij je een abonnement afsluit. Daar zitten wel kosten aan. Bard is helemaal gratis, heeft toegang tot recente informatie en met een druk op de knop kun je ook verder zoeken in Google. Bard is gewoon gekoppeld aan je Google-account.

Google Bard bevindt zich, net zoals ChatGPT, nog in de experimentele fase. Verwacht dus niet dat alles helemaal werkt. Daarnaast doe je er ook goed aan om de informatie die Bard deelt goed te controleren, want het is niet altijd juist. Zelf vroeg ik Bard naar WANT.nl en de chatbot vertelde me dat deze in 2022 is opgericht. Dat is dus niet correct.

Nieuwe landen en nieuwe functies

Nederland is overigens niet het enige land waar Google Bard vandaag lanceert. De dienst is vanaf vandaag beschikbaar in bijna zestig landen en veertig talen. Daarnaast heeft Google vanaf vandaag ook een aantal nieuwe functies aan de chatbot toegevoegd. Wij nemen ze hieronder met je door.

#1 Google Bard spreekt in tegenstelling tot ChatGPT

Het is nu niet alleen mogelijk om de resultaten van Google Bard te lezen. De AI-chatbot kan ook praten. Dat is handig als je bijvoorbeeld wilt weten hoe je een bepaald woord uitspreekt.

Om Google Bard dit te laten doen, voer je een prompt in. Vervolgens selecteer je het audiopictogram en hoor je wat de AI-tool je te vertellen heeft.

#2 Pas reacties makkelijk aan

ChatGPT kan soms een beetje recalcitrant zijn als je hem een opdracht wilt laten uitvoeren. Hij doet het soms niet precies zoals jij het in je hoofd hebt. Je moet het ChatGPT dan ook soms echt heel goed uitleggen. Google wil dat met zijn concurrent makkelijker maken.

Je kunt bij de Google-variant kiezen uit vijf verschillende opties: eenvoudig, lang, kort, professioneel en informeel. Deze functie is echter nu alleen nog beschikbaar in het Engels, maar moet later ook naar andere talen komen.

Google Bard
Zo ziet het eruit. (Afbeelding: Google)

#3 Chats pinnen, hernoemen en delen

Als je een chat met Google Bard start, zie je in de zijbalk opties om deze vast te zetten, een naam te geven en recente chats terug te vinden. Bard kan deze informatie voor je opslaan omdat het gekoppeld is aan je Google-account. Zo kun je het later nog eens bekijken. Iets wat ook al in ChatGPT kan.

Ook is het mogelijk om je chats te delen met anderen. Zo deel je heel eenvoudig jouw ideeën of hersenspinsels met anderen.

#4 Afbeeldingen analyseren met Google Bard

Niet alleen op de gewone versie van Google kun je zoeken naar afbeeldingen. Bard kan dit nu ook. Het is heel makkelijk om in de AI-chatbot een foto te uploaden waarna hij het meteen kan analyseren.

Google Bard maakt voor deze functie gebruik van Lens. Net zoals je in de Google-app gewend bent, kan ook Bard allerlei informatie uit een foto halen. Zoek je bijvoorbeeld eenzelfde soort kledingstuk, dan kan de AI-tool een lijstje voor je maken waar je zoiets vergelijkbaars kunt krijgen. Of wellicht ben je juist op zoek naar informatie over een bepaalde auto of plant die je recent bent tegengekomen. De chatbot vertelt je alles wat je wilt weten.

ChatGPT-concurrent Google Bard nu in Nederland met veel nieuws
Google Bard. (Afbeelding: Unsplash/Mojahid Mottakin)

#5 Code exporteren net zoals ChatGPT

ChatGPT loopt natuurlijk voorop op het gebied van code. Hij kan zelfs bepaalde code voor je schrijven als je het hem vraagt. Google wil met Bard niet achterblijven en wil je ook met de tool laten programmeren.

Vanaf nu is het mogelijk om Python-code naar Replit te exporteren. Eerder was het nog alleen mogelijk om dit te doen naar Google Colab.

Deze tool is nachtmerrie voor studenten die leunen op ChatGPT

 

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste wat tech en culture te bieden heeft 🚀

De laatste ontwikkelingen iedere vrijdag in je mailbox? WANT houdt je op de hoogte!

Onderwerpen