Wesley Akkerman
Wesley Akkerman Tech 24 okt 2019
Leestijd: 2 minuten

Google bevestigt doorbraak in ‘quantum supremacy’

Google heeft aangekondigd in een artikel dat het bedrijf ‘quantum supremacy’ behaald heeft, een maand nadat het nieuws al via een lek naar buiten kwam. Het onderzoeksrapport is nu in z’n geheel te lezen.

Google heeft bevestigd dat het ‘quantum supremacy’ bereikt heeft. Dat is de (potentiële) mogelijkheid van quantum computers om berekeningen te voltooien die normale computers niet aankunnen (of er in elk geval zo lang over doen dat onderzoekers dat niet meer meemaken in hun leven). Het nieuws is een maand geleden al gelekt, toen het artikel per ongeluk te vroeg gepubliceerd werd. Nu is het echter officieel en kunnen de details door iedereen gelezen en bekritiseerd worden.

Het onderzoekteam heeft een Sycamore-quantumprocessor met 53 qubits (quantum bit) gebruikt die in staat is een berekening te voltooien in tweehonderd seconden waar de sterkste supercomputer van dit moment alsnog tienduizend jaar over zou doen. Dat houdt tevens in dat een dergelijke berekening niet te maken is door de computer die je thuis hebt staan.

IBM weerlegt de claim van Google

IBM spreekt de bevindingen van Google en de doorbraak in ‘quantum supremacy’ tegen. Dat is misschien niet heel verrassend: het bedrijf is de eigenaar van de supercomputer die Google nu verslagen heeft en is dus een directe concurrent in deze race. In een blogpost die het bedrijf afgelopen maandag publiceerde, schrijft de fabrikant dat een klassieke computer dezelfde taak in twee en een halve dag zou moeten kunnen doen. Google zou geen rekening houden met beschikbare schijfruimte in zijn schatting hoe lang een normale computer over dezelfde berekening zou doen.

Ondanks het feit dat IBM de wind uit de zeilen van Google neemt, reageert de onderzoeksgemeenschap positief op het nieuws van Google en zijn doorbraak in ‘quantum supremacy’. In de New York Times vergelijken wetenschappers Googles bevindingen met de eerste vliegtuigvlucht van de Wright-broers in 1903. Mogelijk duurt het nog jaren voordat we thuis een quantum computer hebben staan. Maar als Googles onderzoek iets heeft laten zien, dan is dat wel dat het mogelijk is dat het ooit gaat gebeuren.

De bevindingen, in het rapport genaamd Quantum supremacy using a programmable superconducting processor, zijn hier te lezen.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Google

Het beste wat tech en culture te bieden heeft 🚀

De laatste ontwikkelingen iedere vrijdag in je mailbox? WANT houdt je op de hoogte!

Reageer op artikel:
Google bevestigt doorbraak in ‘quantum supremacy’
Sluiten