Daniel Koster
Daniel Koster Google 6 jun 2016
Leestijd: 2 minuten

Google bewaart je gehele online leven (voor je), op deze manier reken je daar mee af

Ons online gedrag laat een soort van kruimelspoor achter. Door al deze kruimels op te rapen komen techgiganten allerlei zaken over ons te weten. Je likes op Facebook bijvoorbeeld, daarmee is het mogelijk een accuraat profiel over je samen te stellen. Ook Google kan een profiel aan de hand van je gedrag online samenstellen. Check hier wat het bedrijf allemaal over je weet. Het gaat echter nog verder. Google bewaart namelijk jouw spraak- en audioactiviteit, je zoek- en kijkgeschiedenis op YouTube, je locatiegeschiedenis en je web- en app-activiteit. Wij laten je weten hoe je hier gemakkelijk een stokje voor steekt.

Google bewaart je online leven niet langer meer voor je

Het is en blijft een risico om al de bovengenoemde zaken door Google te laten bewaren. Waar de techgigant een goede naam heeft en zorgvuldig met jouw informatie om zou gaan, is het toch altijd mogelijk dat hackers er met al die informatie vandoor gaan. Ook is het mogelijk dat Google zaken met jouw gegevens doet, zoals het optimaliseren van het advertentieaanbod bijvoorbeeld. Aan jou de keuze of je dit prima vindt of niet. Wil je niet dat Google bewaart wat je online uitvoert? Steek daar dan een stokje voor. Hoe? Nou, door deze link te openen. Je komt nu bij de pagina waar je voor de bovengenoemde zaken kunt uitschakelen dat Google deze informatie bewaart. Wij hebben voor het gemak even de YouTube-kijkgeschiedenis erbij gepakt. Nu zie je dus welke video’s jij allemaal via YouTube hebt gezien.

Wil je niet meer dat Google jou volgt en wil je al die informatie van het web hebben? Dat kan. Door op de drie puntjes in de rechterbovenhoek van je scherm te drukken kun je ‘Opties verwijderen’ selecteren.

Vervolgens kun je ervoor kiezen om je kijkgeschiedenis te verwijderen. Dit kan voor vandaag en gisteren, maar als je op ‘Geavanceerd’ drukt kun je dit ook doen voor de afgelopen vier weken of je gehele geschiedenis. Daar ben je dan voorgoed vanaf.

Maar er zijn meer zaken waar je vanaf kunt, zoals we al zeiden in de inleiding. Door in de linkerbovenhoek op de drie streepjes te drukken kun je die allemaal vinden. Voer vervolgens dezelfde stappen uit om je geschiedenis te verwijderen. Je hebt hier dan wederom de opties om je gehele geschiedenis te verwijderen, of slechts van de afgelopen tijd.

Zo, daar ben je mooi vanaf. Je online leven is zo weer een stukje minder bewaart en dus beter beveiligd. Wil je trouwens niet dat Google deze informatie blijft bewaren. Vergeet dit dan niet uit te schakelen. Dit kun je via ‘Instellingen’ doen. Die vindt je onder de ‘Opties verwijderen’ optie. Zet daar de schakelaar uit.

Door de schakelaar uit te zetten houdt Google niet meer bij wat je online uitspookt. Nou ja, het bedrijf bewaart die informatie in ieder geval in mindere mate. Dat is een begin.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste wat tech en culture te bieden heeft

De laatste ontwikkelingen in je mailbox? WANT houdt je op de hoogte!

Reageer op artikel:
Google bewaart je gehele online leven (voor je), op deze manier reken je daar mee af
Sluiten