Lisanne Beijen
Lisanne Beijen Apps 11 nov 2019
Leestijd: 2 minuten

Google blaast nieuw leven in kartonnen VR-bril Cardboard

In 2015 deed Google’s Cardboard zijn intrede in mobiele VR-scene. De kartonnen VR-bril was relatief gemakkelijk te maken maar toch werd er weinig software ontwikkeld voor Cardboard. Het lijkt er nu echter op dat Google nieuw leven wil blazen in het stukje handige karton.

Het idee achter Google’s Cardboard was om VR toegankelijker te maken. Dat doet het nu zeker door het als een zogenaamd open source project vrij te geven.

Google geeft developers vrij spel om apps te maken voor Cardboard

Vijf jaar geleden werd Google Cardboard gelanceerd. Dit was een simpele VR-bril gemaakt van karton. Ondanks dat het een tijdje veelvuldig werd gebruikt, is de kartonnen bril toch naar de achtergrond verdwenen. Daar wil Google verandering in brengen. Door het vrijgeven van Cardboard als open source project kunnen developers nu VR-ervaringen ontwikkelen en daarvoor Cardboard toevoegen aan hun apps. Zo kunnen ontwikkelaars dus eigen Cardboard-apps bouwen voor iOS en Android.

Als onderdeel van het project is de bibliotheek voor Android QR-codes ook vrijgegeven. Daardoor kunnen apps straks gekoppeld worden aan de kartonnen VR-bril zonder dat de Cardboard app daarvoor geïnstalleerd moet zijn. En daar blijft het niet bij: Google zegt het open source project ook te blijven aanvullen met nieuwe features.

Google Cardboard
(Bron: ANP /
Tobias Schwarz / AFP)

Verlengd leven voor de kartonnen VR-bril

Wat Google van plan is met dit project? Het lijkt er op dat het meer gaat om het in leven houden van de kartonnen VR-bril dan het echt nieuw leven in blazen. Het gebruik van Cardboard had een piek na de lancering maar is daarna sterk afgenomen. Daarnaast ontwikkelt Google de software voor de VR-kit ook niet meer actief.

Het lanceren van een open source project zorgt er dus voor dat de VR-bril gebruikt blijft worden door andere apps, maar zich niet in het bijzonder zal doorontwikkelen.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste wat tech en culture te bieden heeft 🚀

De laatste ontwikkelingen iedere zaterdag in je mailbox? WANT houdt je op de hoogte!

Reageer op artikel:
Google blaast nieuw leven in kartonnen VR-bril Cardboard
Sluiten