Ilona Braam
Ilona Braam Google 2 aug 2019
Leestijd: 2 minuten

Google Chrome maakt het makkelijker om betaalmuren te omzeilen

In een eerder artikel hadden we het er al over dat Google bezig was met het fixen van een sneaky issue in Chrome. Door een loophole konden sites er namelijk achter komen of je wel of niet in de incognito modus bezig was. Inmiddels is de nieuwe Chrome 76 update er en is de loophole gefixt. Behoorlijk wat sites zullen er echter niet al te bij mee zijn, aangezien je door de fix nu makkelijker betaalmuren kunt omzeilen.

Chrome’s incognito loophole

Het gaat vooral om sites waarop je tegen betaling artikelen kunt lezen. Lezers willen echter niet altijd betalen voor een artikel en konden in beginsel Chrome’s incognito modus inschakelen om zo de paywalls te omzeilen. Op een gegeven moment kwamen sites er echter achter dat wanneer gebruikers incognito surfen de FileSystem API is uitgeschakeld. Met een script is het dan redelijk simpel om te checken of de FileSystem API wel of niet beschikbaar is en hiermee weet je meteen ook of iemand onder de radar probeert te vliegen. En op sommige sites was het vervolgens überhaupt niet mogelijk om artikelen te lezen in de incognito modus.

Google Chrome

Verontschuldigingen detectie scripts

Met de nieuwe Chrome 76 update is dit trucje echter niet meer mogelijk en werkt de incognito modus eigenlijk zoals hij altijd al had moeten werken. Maar het gevolg is nu wel dat die API check niet meer opgaat en het makkelijker wordt gratis betaalde artikelen online te lezen. Google front-end engineer Paul Irish deelt het nieuws over de update in een tweet en voegt daar toch verontschuldigen aan toe richting de “detect private mode” scripts.

Weg met Flash

Maar zoals we weten is het online verbieden van dingen doorgaans een kat en muis spel en is het niet ondenkbaar dat ontwikkelaars weer een nieuwe manier vinden om het sneaky lezers toch moeilijk te maken. Verder pakt Chrome 76 ook Flash aan en wordt de plugin automatisch onbruikbaar gemaakt. Via de Chrome settings kun je dat echter veranderen als je toch na al die jaren nog steeds door wilt blijven gaan met Flash. Mocht je meer willen weten over de nieuwe Chrome update, kun je een bezoekje brengen aan Google’s blog.

Verder is Google ook bezig met een handige afspeelknop, waarmee je een stuk sneller onvindbare audio in de browser kunt stopzetten.

 

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

The Next Web

Het beste wat tech en culture te bieden heeft 🚀

De laatste ontwikkelingen iedere zaterdag in je mailbox? WANT houdt je op de hoogte!

Reageer op artikel:
Google Chrome maakt het makkelijker om betaalmuren te omzeilen
Sluiten