Mark Hofman
Mark Hofman Digital 12 nov 2019

Google Chrome tikt slome website op de vingers met ‘badge of shame’

Google experimenteert met een heuse ‘badge of shame’ voor websites die bijzonder langzaam laden in Chrome, dit maakt het bedrijf bekend door middel van een blog post.

Het idee achter het experiment is dat er een systeem ontwikkeld wordt, waardoor slome websites erkend worden door de browser. Dit kan Google doen door websites die trager laden dan stront door een trechter te identificeren en daarmee dus een negatieve gebruikers-ervaring bezorgen. In de blog post meldt het team achter Chrome: “Dit kan een aantal verschillende vormen aannemen en we zijn van plan om te experimenteren met deze verschillende vormen. Op deze manier willen we erachter komen welke manier het meest gewaardeerd wordt door onze gebruikers”.

 Google Chrome onderzoekt de snelheid van websites

Google gaat in de komende tijd goed kijken naar de laadtijden die een website met zich meebrengt. Daarvoor kijkt het bedrijf niet alleen naar het heden, maar ook zeker naar het verleden. Op basis van de verzamelde informatie wordt bepaald of een website beschikt over langzame laadtijden en zal deze website, wanneer dat wel degelijk het geval is, voorzien worden van een tag. En wanneer een website beschikt over deze tag, zal er een badge verschijnen in Google Chrome dat het voor de gebruiker duidelijk maakt dat de website in kwestie beschikt over lange laadtijden. Ook wordt er door het Chrome goed gekeken naar de de oorzaak van deze laadtijden. Is een website dus alleen op mobiel erg langzaam, dan zal de waarschuwing alleen op mobiele apparaten verschijnen.

En deze waarschuwing in Google Chrome dan eventueel als volgt uit:

 

Google Chrome
De Badge of Shame (Afbeelding: Google)

Hierboven zijn twee verschillende varianten van het experiment te zien. Op de eerste screenshot zien we een badge die je een waarschuwing geeft dat de website normaal gesproken langzaam laadt. Op het tweede screenshot is de laadbalk groen, wat waarschijnlijk inhoudt dat deze website beschikt over een snelle laadtijd. Naar ons idee zou het logisch zijn dat de balk bij een langzame website rood is.

Veel onzekerheid

Het aankaarten van langzame websites is overigens nog wel een toevoeging aan Chrome die vrij onzeker is. Niet alleen was de nieuwe functie te vinden in de blog post van Google, maar werd er ook over gesproken tijdens de Chrome Dev Summit in San Francisco gisteren. Het bedrijf sprak tijdens deze aankondiging erg veel met de woord “mogelijk”, wat duidelijk laat zien dat het een experiment is. Al konden we dat eerlijk gezegd ook wel opmaken uit het feit dat Google het “een experiment” noemt.

Tijdens het evenement werd overigens ook de toekomst van Google Chrome gesproken. Het bedrijf had het voornamelijk over WebAssembly en Progress Web Apps, wat hopelijk betekent dat het bedrijf zich meer gaat storten op krachtige web-applicaties.

Reageer op artikel:
Google Chrome tikt slome website op de vingers met ‘badge of shame’
Sluiten