Chrome maakt het internet een stuk vriendelijker voor blinde mensen

Google’s kunstmatige intelligente is slim, heel slim. Een van de nieuwste features die wordt ondersteund door deze kunstmatige intelligentie (ook wel AI genoemd) is voor Chrome. Daarin worden binnenkort beschrijvingen toegevoegd aan alle afbeeldingen op het web.

Toegankelijkheid is een sleutelwoord in Googles nieuwe features. Helaas zijn Google afbeeldingen niet zo toegankelijk voor wie verminderd en slecht ziet. Daar brengt het techbedrijf binnenkort verandering in met een nieuwe functie voor Chrome waarin afbeeldingen worden herkend en een beschrijving krijgen, zo vermeldt Fast Company.

Veel websites niet gebruiksvriendelijk voor slechtzienden en blinde mensen

Developers kunnen al jaren lang beschrijvingen toevoegen aan afbeeldingen op een website. Ook wel een ”alternative text” of ”alt text” genoemd. Die kun je niet zien als je een webpagina bekijkt, maar wie een schermlezer gebruikt kan deze horen. Die functie wordt gebruikt door mensen met beperkt of helemaal geen zicht. Helaas zijn er veel websites waarop geen beschrijving is toegevoegd aan de foto’s waardoor deze groep mensen de afbeeldingen niet kunnen ‘zien’. Dit maakt websites erg ontoegankelijk.

Acer Chromebook
Acer Chromebook (Bron: Acer)
Google Chrome browser
(Bron: ANP. Foto door Denis Charlet / AFP) (Afbeelding: Denis Charlet / AFP)

Google gebruikt AI in Chrome om het probleem aan te pakken

Google wil dit probleem oplossen met het zogenaamde ‘Get Image Descriptions from Google‘. Dit is een functie in Chrome die afbeeldingen zonder beschrijving naar Google’s servers doorstuurt. Dit gebeurt ook bij Google Lens, alleen deze nieuwe functie stuurt afbeeldingen alleen terug met een beschrijving als er een duidelijke match is met de foto gevonden in de zoekmachine.

Wanneer iemand gebruik maakt van de schermlezer en er is geen beschrijving toegevoegd aan de afbeelding, dan hoort hij bijvoorbeeld alleen ”afbeelding” of een lange reeks met nummers wat de bestandsnaam is. Je kunt je voorstellen dat je daar niet op zit te wachten, maar belangrijker nog, niks aan hebt. De nieuwe functie op Chrome verhelpt dit probleem.

Google Recorder
(Bron: ANP. Foto door ALAIN JOCARD / AFP) (Afbeelding: ANP / ALAIN JOCARD / AFP)

Test zelf hoe de nieuwe functie werkt

Google heeft op dit moment al meer dan 10 miljoen afbeeldingen met beschrijving toegevoegd aan de zoekmachine. Dat deden ze in de laatste paar maanden waarin de nieuwe feature werd getest. Benieuwd naar hoe het krijgen van image descriptions werkt? Lees dan hier de uitleg op Google’s support pagina.

Reageer op artikel:
Chrome maakt het internet een stuk vriendelijker voor blinde mensen
Sluiten