Waarom je Google Chrome, Edge en Firefox meteen moet updaten

Apple Jeroen Kraak 14 sep 2023
Leestijd: 2 minuten

Gebruik je Google Chrome, Microsoft Edge, Mozilla Firefox, Opera of Brave? Update dan zo snel mogelijk je browser, want er zit een gevaarlijk beveiligingslek in.

Dat blijkt uit onderzoek van het National Institute of Standards and Technology. Zij hebben het probleem geclassificeerd als ernstig en dringen erop aan om je browser onmiddellijk bij te werken. Dit geldt in ieder geval voor Google Chrome, Edge, Firefox, Opera en Brave.

Problemen bij Google Chrome, Edge, Firefox en meer

De hierboven genoemde browsers hebben inmiddels al een update uitgebracht om het lek te dichten. Dit was noodzakelijk omdat criminelen al gebruik hebben gemaakt van dit beveiligingslek. Overigens heeft Apple ook al een update uitgebracht voor Safari, maar deze verwijst naar een vergelijkbaar probleem. Het lijkt erop dat dit lek ook is gedicht.

Om precies te zijn heeft dit probleem, onder andere in Chrome, Edge en Firefox, te maken met Webp-bestanden in de browsers. Webp is een populair beeldformaat. Als je ooit afbeeldingen hebt gedownload van bepaalde websites, ben je het vast al eens tegengekomen. Dit soort afbeeldingen wint aan populariteit omdat het een compacter formaat heeft en daardoor efficiënter is dan bijvoorbeeld PNG en JPEG.

Webp maakt gebruik van bepaalde compressietechnieken waardoor de beeldkwaliteit niet achteruitgaat, maar toch minder ruimte inneemt. Dit zorgt voor snellere laadtijden voor websites en een lager dataverbruik voor gebruikers. Daarnaast ondersteunt het ook animaties.

Controleer ook je apps en Safari

Overigens ben je niet helemaal veilig als je je browsers zoals Google Chrome, Edge en Firefox bijwerkt. Stack Diary meldt dat je ook een aantal apps moet bijwerken die gebaseerd zijn op Electron. Denk hierbij aan de bekende berichten-app Signal. Ook zij hebben al een update uitgebracht om het probleem te verhelpen.

Google Maps en Chrome krijgen fijne update op iPhone en Android
Chrome op de iPhone (Afbeelding: Apple)

Over het algemeen is het (bijna) altijd een goed idee om software bij te werken zodra er een update beschikbaar is. Hiermee krijg je niet alleen toegang tot nieuwe of verbeterde functies, maar het is vooral belangrijk voor de beveiliging van de app. Ontwikkelaars en hackers zijn voortdurend verwikkeld in een strijd om beveiligingslekken te vinden. Hackers willen deze natuurlijk misbruiken, terwijl apps en diensten ze zo snel mogelijk willen dichten.

Onderzoekers ontdekken dat Google Chrome-extensies wachtwoorden kunnen stelen

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste wat tech en culture te bieden heeft 🚀

De laatste ontwikkelingen iedere vrijdag in je mailbox? WANT houdt je op de hoogte!

Onderwerpen