Ilona Braam
Ilona Braam Google 20 jul 2019
Leestijd: 2 minuten

Google fixt sneaky issue met Chrome’s incognito modus

Als je online iets wilt gaan bekijken waarvan je niet per se wilt dat het getrackt wordt, kun je in Google’s Chrome browser kiezen voor de incognito modus. Door een loophole in het systeem kunnen bedrijven op het moment echter erachter komen of je wel of niet de incognito modus gebruikt en hierop bijvoorbeeld de content van de site aanpassen. Google is echter bezig met het fixen van de loophole en binnenkort zou het niet meer mogelijk moeten zijn om te checken of bezoekers incognito surfen.

Google Chrome loophole

Wanneer je aan de slag gaat in de incognito modus van Chrome, wordt de FileSystem API uitgeschakeld. Hierdoor laat je als het goed is geen sporen achter van waar je allemaal naar hebt gekoekeloerd. Sommige sites gebruikten dit gegeven echter om te checken of je incognito aan het surfen bent. Ze controleren namelijk of de FileSystem API beschikbaar is en als dat niet het geval is, weten ze dat je sneaky bezig bent.

Google Chrome

Sneaky betalingen omzeilen

Deze methode gebruiken sommige sites om je bijvoorbeeld andere content voor te schotelen. Zo mag je op sommige sites een bepaald aantal artikelen lezen, waarna je een bericht krijgt dat je moet betalen als je meer wilt lezen. Bezoekers gebruiken vaak in dit geval de incognito modus om hieraan te ontkomen. Door te checken of de FileSystem API beschikbaar is, kunnen sites echter alsnog maatregelen treffen..

Uitgevers niet blij met Google

Dit soort sites zullen dan ook niet al te blij zijn dat ze de loophole in Google Chrome niet meer kunnen gebruiken om opstandige gebruikers in het gareel te houden. Google geeft aan dat de sites ook andere maatregelen kunnen treffen, zoals bijvoorbeeld de verplichting om eerst in te loggen voordat er iets gelezen mag worden. Ze waarschuwen de sites ook om eerst het effect van de verandering in de gaten te houden en niet impulsief allerlei nieuwe strategieën in te zetten. Elke nieuwe strategie zou namelijk niet alleen effect hebben op incognito gebruikers, maar zal alle bezoekers treffen.

Update eind juli

Aan het einde van de maand zou het zover moeten zijn en zal niemand meer kunnen zien of je wel of niet incognito bezig bent in Chrome. Helaas zorgt de update er niet voor dat je niet meer getrackt kunt worden in de incognito modus. Onlangs kwam een nieuw onderzoek nog tot de conclusie dat je op behoorlijk wat porno sites gewoon getrackt wordt, zelfs al je incognito bezig bent.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

BGR

Reageer op artikel:
Google fixt sneaky issue met Chrome’s incognito modus
Sluiten