Ilona Braam
Ilona Braam | LinkedIn Google 20 feb 2019

Google bezig met nieuwe feature om Chrome sneller te maken

Google Chrome is wereldwijd veruit de meest gebruikte computer browser, mede dankzij het minimalistische design en alle extra features die je kunt toevoegen door middel van extensies. Toch is de browser niet perfect en zijn er altijd nog dingen die wel wat beter zouden kunnen. Zo kan de browser je computer behoorlijk traag maken als je bijvoorbeeld veel tabs open hebt staan. Google is echter bezig met een nieuwe feature om het allemaal wat sneller te maken en je kunt hem zelfs al testen.

Meer werkgeheugen = snellere computer

Wanneer je veel tabs open hebt staan in Chrome verbruikt de browser behoorlijk wat van het werkgeheugen van je computer, waardoor alles wat trager verloopt. De nieuwe feature zou dit tegen moeten gaan door ervoor te zorgen dat Chrome minder RAM verbruikt. Dit gebeurt doordat taken met een lage prioriteit stop worden gezet en pas uitgevoerd worden wanneer je de browser weer afsluit. Bij lage prioriteit taken kun je denken aan onder andere het verschonen van de cache, het schrijven van data naar je schijf en het updaten van componenten.

Google Chrome

Nieuwe Chrome feature testen

Mocht je denken dat dit je leven een stuk makkelijker kan maken, kun je de feature alvast testen. Helaas niet in Chrome zelf, maar wel in Chrome Canary. Dat is een versie van de browser, waarin Google allerlei nieuwe features test voordat ze in de standaard versie van Chrome belanden. De nieuwe feature gaat onder de naam “Skip best effort tasks” en is al te vinden in de Canary browser. Om het te proberen download je Canary en typ je vervolgens “chrome://flags/#disable-best-effort-tasks” in de adresbalk. Vervolgens kom je bij de settings terecht, waar je “Skip best effort tasks” kunt inschakelen.

Een andere manier om je tabs wat meer onder controle te houden is met de extensie OneTab. Deze verzamelt al je tabs als links onder een enkele tab, zodat je computer wat meer ruimte heeft om te ademen en weer sneller wordt.

BGR

Reageer op artikel:
Google bezig met nieuwe feature om Chrome sneller te maken
Sluiten