Google Chrome toont hoe sites er uitzien voor mensen met visuele beperkingen

De Google Chrome-browser kan voortaan laten zien hoe sites ogen voor mensen met verschillende visuele beperkingen. Met de tool worden pagina’s helemaal aangepast, zodat bijvoorbeeld duidelijk wordt hoe mensen die kleurenblind zijn de sites zien.

Dat toont Mathias Bynes op Twitter. Bynes werkt bij Google aan opties voor ontwikkelaars voor de browser Google Chrome. In zijn tweet heeft hij een korte video geplaatst, waarmee je ziet hoe je de opties instelt en wat dan de veranderingen zijn.

Google Chrome biedt extra tools aan

Ontwikkelaars die interesse hebben in de nieuwe functie, vinden de nieuwe sectie onder Developer tools > More tools > Rendering > Emulate visual deficiencies. Zo kunnen ze snel bekijken hoe websites er uitzien voor mensen die problemen aan hun ogen hebben. Op basis van deze data kunnen ze eveneens websites aanpassen, zodat ook mensen met specifieke, visuele beperkingen websites gebruiken zoals mensen dat doen zonder die beperking.

Google Chrome is overigens niet de enige website die dergelijke tools aanbiedt. In 2018 introduceerde Mozilla al een versie van de Firefox-browser, Firefox 61, waarmee de accessibility inspector tool geïntroduceerd werd. Zo konden ontwikkelaars checken of hun site wel toegankelijk was voor mensen met een visuele beperking. Met de release van Firefox 70, de versie die vorig jaar verscheen, breidde de ontwikkelaar het aantal tools uit. Zo is er nu een checker voor het contrast en kun je bekijken hoe mensen die kleurenblind zijn de site ervaren.

Hoewel het natuurlijk fijn is dat browsers als Firefox en Google Chrome op deze manier rekening kunnen houden met mensen die last hebben van een visuele beperking, zal het voorlopig niet de oplossing voor alle beperkingen aanbieden. Maar het is wel een stap in de goede richting.

Google

Reageer op artikel:
Google Chrome toont hoe sites er uitzien voor mensen met visuele beperkingen
Sluiten