Mark Hofman
Mark Hofman Apps 21 sep 2020
Leestijd: 2 minuten

Google Chrome is dankzij uitbreiding veiliger dan ooit tevoren!

Google heeft een uitbreiding van zijn Advance Protection Program aangekondigd. Met de hulp van zijn gebruikers wordt Google Chrome, dankzij deze uitbreiding, veiliger dan ooit. Althans, dat is de bedoeling.

Wanneer gebruikers risicovolle bestanden voorgeschoteld krijgen kunnen ze deze, dankzij het programma, opsturen naar Google zelf. Daar worden de bestanden vervolgens gescand op malware en andere dreigingen.

Google Chrome een stuk veiliger

Normaal gesproken krijg je als gebruiker van Google’s Advance Protect Program al een waarschuwing over bestanden. Bij het binnenhalen van een bestand in Google Chrome, doet Safe Browsing direct een eerste scan. Het kan zijn dat de uitkomst hiervan is dat een bestand een risico kan zijn, maar niet persé onveilig. Dankzij een uitbreiding van de APP is het nu mogelijk om vervolgens nieuwe stappen te nemen. Zo krijg je bijvoorbeeld de mogelijkheid om het document te weigeren of direct naar Google te sturen voor een scan. Uiteraard is het ook mogelijk om het bestand gewoon wel te downloaden.

Mocht de Google Chrome gebruiker ervoor kiezen om het bestand te sturen, dan wordt het bestand naar Google Safe Browsing geüpload. Vervolgens wordt het bestand daar gescand door gebruik te maken van verschillende statische en dynamische analyse-technieken. Vervolgens krijg je dus een melding als het bestand niet veilig is. Je kan op dat moment er gewoon voor kiezen om het bestand toch te downloaden, maar je bent dan wel beter gewaarschuwd.

Google Chrome logo
Chrome (Afbeelding: Sascha Steinbach / EPA)

Voor de veiligheid verwijdert Google Chrome alle bestanden kort nadat ze gescand zijn.

Advanced Protection Program (APP)

Het is inmiddels alweer zo’n drie jaar geleden dat het Advanced Protection Program in het leven geroepen werd. Het programma is vooral gericht op de zakelijke gebruiker. Google Chrome moest de accounts van journalisten, organisaties, activisten en meer een stuk veiliger maken dan voorheen. Zeker gezien online aanvallen vaak gericht zijn op dit soort accounts

Gebruikers van het Advanced Protection Program waren voorheen uitstekend beschermd tegen phishing-aanvallen. Dat is dan ook de reden dat er in de loop der tijd steeds vaker malware werd verspreidt via downloads. Het dan ook de reden dat Google besluit om ook op dit gebied de bescherming op te voeren.

Mensen die extra beveiliging willen hebben bij hun online accounts, kunnen zich aanmelden voor het Advance Protection Program. Het kost je slechts een aantal minuten en is verder helemaal gratis!

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste wat tech en culture te bieden heeft

De laatste ontwikkelingen in je mailbox? WANT houdt je op de hoogte!

Reageer op artikel:
Google Chrome is dankzij uitbreiding veiliger dan ooit tevoren!
Sluiten