Wesley Akkerman
Wesley Akkerman Tablets & Computers 11 dec 2019
Leestijd: 2 minuten

Wachtwoord gestolen? Google Chrome laat het je vanaf nu weten!

Versie 79 van Google Chrome is uitgebracht voor computers. Het programma kan je nu waarschuwen wanneer je wachtwoord gestolen is, door bijvoorbeeld een datalek bij een bedrijf. De update wordt nu naar alle gebruikers van de browser uitgerold.

Eerder bracht Google al een aparte extensie voor de browser uit waarmee je kon controleren of je wachtwoorden buitgemaakt waren. Dat kan sinds kort ook met een tool die je vindt in de wachtwoordmanager van de populaire browser. Maar nu gaat de zoekmachinegigant dus een stap verder door gebruikers actief te waarschuwen wanneer nodig.

Google Chrome waarschuwt gebruikers

Je vindt de nieuwe opties voor de Chrome-browser in de instellingen van synchronisatie en meer. Ga daarvoor naar de instellingen van de browser, klik links in het menu op Geavanceerd en druk daarna op Privacy en beveiliging. Bovenaan staat dan Synchronisatie en Google-services. Heb je de nieuwste versie van Chrome binnen, dan tref je daar alle opties aan.

Google slaat kopieën van de wachtwoorden van gebruikers op door ze sterk te beveiligen en te versleutelen. Mocht de versleutelde kopie herkend worden op een website of dienst waar een datalek geweest is, dan krijg je vanzelf de melding dat je wachtwoord buitgemaakt is.

Google Chrome browser coronavirus
(Bron: ANP. Foto door Denis Charlet / AFP) (Afbeelding: Denis Charlet / AFP)

Meer opties tegen phishing

Daarnaast zijn er meer maatregelen getroffen tegen phishing, waarbij criminelen vaak op slinkse wijze je wachtwoord proberen te achterhalen. De beveiliging vindt nu plaats in real-time, dus zonder vertraging. Dat houdt in dat Google in dit geval tot dertig procent vaker mensen kan waarschuwen.

Voorheen gebruikt de zoekmachinegigant hiervoor een website die elke dertig minuten ververste. Echter, criminelen konden hier slim mee omgaan door constant de locatie van zo’n pagina te veranderen of te verbergen voor Google-crawlers (waarmee websites en pagina’s automatisch doorzocht worden).

Als laatste heeft Google Chrome een betere ondersteuning voor meerdere profielen gekregen. Je kunt de browser al gebruiken met meerdere personen door op je eigen profiel in te loggen, maar nu is er een betere visuele indicator die laat zien wie ingelogd is. De update wordt nu uitgerold en zal in de komende weken bij iedereen arriveren.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

The Verge

Het beste wat tech en culture te bieden heeft 🚀

De laatste ontwikkelingen iedere zaterdag in je mailbox? WANT houdt je op de hoogte!

Reageer op artikel:
Wachtwoord gestolen? Google Chrome laat het je vanaf nu weten!
Sluiten