Noah Korevaar
Noah Korevaar | LinkedIn Tech 17 jul 2018

Google Chrome is opeens een stuk zwaarder (en dat is goed nieuws)

De kans is groot dat je dit artikel in Google Chrome leest. De browser dus. Toch staat Chrome er bekend om dat het nou niet bepaald de meest lichte optie is. Vooral op laptops slurpt de browser geheugen en accu op. 

Google Chrome is veiliger, maar ook zwaarder

We hebben slecht nieuws: sinds de laatste update is het er niet beter op geworden. In tegendeel. Chrome is nu nog een stukje inefficiënter, en dat is geen foutje van de zoekgigant. Een nieuwe veiligheidsmaatregel vereist een stuk meer RAM. Je werkgeheugen dus.

Met de nieuwste update voor de browser wapent Google zich tegen twee grootschalige veiligheidslekken. Dan hebben we het over Spectre en Meltdown, twee problematische lekken die eerder dit jaar gespot werden in talloze Intel-chips.

Kwaadwillenden kunnen in principe middels die veiligheidslekken informatie uit je computer vissen, puur door scripts in je browser te misbruiken. Chrome versie 67, de update die net uit is, maakt daar korte metten mee.

Site Isolation

‘Site Isolation’ staat nu standaard voor elke gebruiker aan. In plaats van enkel alle tabbladen, worden nu ook alle domeinnamen en dus bronnen binnen tabbladen geïsoleerd van elkaar. Allemaal werken ze nu in hun eigen sandbox.

Site Isolation Google Chrome

Moderne websites bestaan meestal uit content die uit allerlei bronnen en domeinen wordt geplukt. De advertenties op deze site bijvoorbeeld, maar ook YouTube-video’s die in artikelen staan. Die worden dankzij Site Isolation nu gescheiden ingeladen, middels een apart proces. Daardoor kunnen kwaadwillenden de processen niet/minder makkelijk de processen hijacken.

Een belangrijke oplossing voor een significant nieuws dus, en daarmee zeer goed nieuws. Helaas vergt deze nieuwe manier van processen verwerken ook een stuk meer werkgeheugen. De browser verbruikt nu 10 tot 13 procent meer RAM, aldus Google zelf.

De zoekgigant heeft gelukkig ook bevestigd dat de performance-tradeoff  in de toekomst nog geoptimaliseerd gaat worden. Hopelijk wordt de schade dus zo snel mogelijk alsnog beperkt. Tot dan is het een kwestie van noodzakelijk kwaad. Liever iets meer werkgeheugen opofferen, dan je cookies, wachtwoorden en privé-informatie.

Reageer op artikel:
Google Chrome is opeens een stuk zwaarder (en dat is goed nieuws)
Sluiten