Ilona Braam
Ilona Braam | LinkedIn Tech 12 apr 2018

Android TV dongle: Is dit de opvolger van Google’s Chromecast?

Google’s kleine Chromecast dongle is goed op weg om in steeds meer woonkamers een plekje te vinden en zich te nestelen. Het lijkt er echter op dat er wat concurrentie op komst is van een andere dongle voor Android televisies. Een zogenaamde “4K ATV Stick” is pas goedgekeurd door het Amerikaanse certificeringsorgaan FCC. Het lijkt ernstig veel op de Chromecast en het Google logo pronkt er behoorlijk prominent op.

Dongle ook voor consumenten?

Het apparaat is echter niet door Google gemaakt, maar is van het Chinese bedrijf Shenzhen SEI Robotics. Het bedrijf is al bezig met een paar verschillende Android TV apparaten, waaronder “‘s werelds eerste Android TV 4K HDMI stick met Verimatrix Ultra”.

De nieuwe dongle wordt toegevoegd aan de collectie, maar het is de vraag of hij voor consumenten is bedoeld. Het zou mogelijk een apparaat zijn voor ontwikkelaars, net zoals de ADT-1 Developer kit. Dit is een streaming mediaspeler en game controller om apps te te ontwikkelen en testen voor Android TV.

Google dongle

Google Assistant afstandsbediening

De dongle sluit je aan op je tv via HDMI en komt met een Amlogic S905X processor in combinatie met 2GB RAM en 8GB eMMC opslagruimte. Het ondersteunt dual-band wifi en Bluetooth 4.1, draait op Android Oreo en werkt in combinatie met een Google Assistant afstandsbediening.

Deze afstandsbediening kun je gebruiken met spraakopdrachten aan Google’s virtuele assistent, zodat je geen knoppen hoeft te gebruiken. De afstandsbediening komt uiteraard wel met een paar standaard knoppen om onder andere je tv aan en uit te schakelen, een menu te openen en het volume of de zenders te regelen.

Google dongle

In juni is het tijd voor Google’s 1/0 conferentie en mogelijk horen we dan wat meer over de mysterieuze dongle. Het bedrijf lijkt weer full speed bezig te zijn met allerlei nieuwe apparaten. Zo zouden we binnenkort misschien een Google Home kunnen gebruiken met een display.

Ausdroid

Reageer op artikel:
Android TV dongle: Is dit de opvolger van Google’s Chromecast?
Sluiten