Barry Kraakman
Barry Kraakman Google 15 apr 2015

Google door EU beschuldigd van machtsmisbruik; ook Android wordt aangepakt

We schreven al eerder over het onderzoek dat vanuit de Europese Commissie naar Google loopt, maar vandaag wordt duidelijk wat voor impact dit op de zoekmachine binnen Europa kan hebben. Officiële beschuldigingen vanuit de Europese Commissie van vandaag stellen namelijk dat de zoekgigant eigen diensten als Google Shopping voortrekt.

Misbruik

De aanklacht is behoorlijk serieus; Google wordt beschuldigd van misbruik door met haar dominante positie eigen services als Google Shopping voor te trekken binnen de zoekmachine. Volgens de Europese Commissie zien gebruikers hierdoor niet per se de meest relevante informatie, wat nadelig zou zijn voor zowel de consument als concurrerende vergelijkingssites. Dit zou bovendien verstikkend werken voor innovatie.

Gevolgen

Deze beschuldiging kan flinke gevolgen hebben voor de tech-gigant uit Silicon Valley. Ten eerste eist de Commissie dat Google haar eigen services hetzelfde gaat behandelen als die van de concurrenten. Daarnaast kan het bedrijf een boete krijgen die kan oplopen tot tien procent van de jaarlijkse omzet. Voor de goede wiskundigen onder ons is dat, met een omzet van bijna 60 miljard dollar per jaar, zo’n 6 miljard dollar. Google krijgt echter tien weken de tijd om bezwaar te maken en uit te leggen hoe het bedrijf zelf tegen deze case aankijkt. Aan de hand hiervan kunnen de beschuldigingen vanuit de Europese Commissie worden aangepast en wordt opnieuw besloten of een schikking voldoende is of dat er daadwerkelijk een boete komt.

Android

Nieuw is het onderzoek dat de Europese Commissie naar machtsmisbruik binnen Android wilt starten. Hierin wordt onderzocht of de apps van Google ook daadwerkelijk haar eigen services binnen het mobiele besturingssysteem voortrekt. Het verleden heeft ons geleerd dat niet elk onderzoek gevolgen heeft, dus laten we niet voor de feiten uit gaan lopen.

Onschuldig

Google heeft al gereageerd op de beschuldigingen en zegt zelf onschuldig te zijn. Volgens de Senior Vice President van Google Search is er genoeg concurrentie en zou Google Shopping niet voor schade hebben gezorgd. Daarnaast zouden er genoeg innovaties zijn binnen gebieden waar Google dominant is. Of ze de Europese Commissie hiervan kunnen overtuigen horen we over een paar weken.

Reageer op artikel:
Google door EU beschuldigd van machtsmisbruik; ook Android wordt aangepakt
Sluiten