Noah Korevaar
Noah Korevaar Tech 18 dec 2018
Leestijd: 2 minuten

Dragonfly: ‘Google zet controversiële Chinese zoekmachine in ijskast’

Google heeft zijn controversiële data-project genaamd Dragonfly in de ijskast gezet, aldus een betrouwbare bron van The Intercept. De zoekgigant was begonnen met het verzamelen van data voor een uiteindelijke lancering van een Chinese variant van Google, censuur en al.

Google Dragonfly: Chinese zoekmachine

Die gelekte plannen leidden tot een flinke lashback, zowel intern als op het internet. De zoekgigant maakte al eerder zijn debuut in China, maar verliet het land nadat duidelijk werd dat Google niet de censuur van het regime open kon breken.

Naar verluidt wil de techgigant nog steeds een zoekmachine lanceren die voldoet aan de eisen van het regime, maar is de officiële lancering voorlopig uitgesteld. Door de wijdverspreide oppositie binnen het bedrijf hebben excecutives een van de voornaamste databronnen geschrapt, waardoor het werk een stuk lastiger is geworden. Althans, als we de bronnen van The Intercept moeten geloven.

In augustus meldde diezelfde publicatie dat Google een dummy-zoekmachine had opgezet via 265.com. Daarmee wilde het bedrijf de Chinese markt onderzoeken. Alle zoekopdrachten die daar werden ingevoerd, werden direct herleid naar de Chinese zoekmachine Baidu.

Voornaamste databron geschrapt

Oftewel, Google wilde enkel weten waar de gemiddelde Chinese gebruiker zoal naar zoekt. Het was dus enkel een manier om dat zoekgedrag in kaart te brengen en data te verzamelen. Intern werd het project echter gezien als een grote stap richting de Chinese ambities die het bedrijf koestert.

Nu is 265.com gesloten, waardoor het Dragonfly team met significante problemen kampt. Die databron vormde immers de basis voor verdere plannen. Ook zijn verschillende werknemers van het project gehaald, om binnen andere teams aan de slag te gaan. De kans dat Google binnenkort een zoekmachine in China gaat lanceren, is er dus een stuk kleiner op geworden.

Dat betekent echter allerminst dat Google zijn doelen heeft opgegeven. China blijft een gigantische markt met een nog veel grotere potentie. De woorden van Google CEO Sundar Pichai tegenover het Amerikaanse House Judiciary Committee waren vorige week echter duidelijk: “Google has no plans to launch a search product in China.”

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste wat tech en culture te bieden heeft

De laatste ontwikkelingen in je mailbox? WANT houdt je op de hoogte!

Reageer op artikel:
Dragonfly: ‘Google zet controversiële Chinese zoekmachine in ijskast’
Sluiten