Mark Hofman
Mark Hofman | LinkedIn Digital 12 apr 2020

Google Drive, Gmail en Photos: zo krijg je gratis meer opslagruimte

Google Drive, Gmail en Google Photos zijn ontzettend handige tools om bestanden te bewaren in de cloud. Van mailtjes tot aan foto’s en van word-documenten tot video’s: met Google neem je ze altijd met je mee. Maar wat nou als je opslagruimte vol zit?

Dan is het natuurlijk mogelijk om deze opslagruimte te vergroten. Anno 2020 is extra opslagcapaciteit helemaal niet duur meer. Op Google Drive heb je voor €1,99 per maand bijvoorbeeld al toegang tot een opslagcapaciteit van 100GB. Geen geld dus! Maar wat nou als je gewoon simpelweg geen zin hebt om te betalen en je capaciteit gratis wil vergroten?

Meer opslagruimte voor je Google-diensten

In dat geval zijn er zeker een aantal mogelijkheden om dit voor elkaar te krijgen. Je krijgt niet opeens toegang tot 5GB meer, maar deze mogelijkheden zorgen ervoor dat je er weer even tegenaan kan. Want er zijn heel veel dingen die, meestal op de achtergrond, je geheugen opvreten.

Met deze tips maak je wat ruimte vrij en geef jij jezelf meer opslagruimte voor nieuwe bestanden.

Google Maps voor iOS
Google-diensten (Afbeelding: William Hook)

Google Drive

Google Drive biedt gebruikers dus tot 15GB gratis opslagcapaciteit. Daarna wordt het betalen geblazen. Het is zoals gezegd niet heel prijzig, maar we begrijpen ergens ook wel dat je er gratis zoveel mogelijk uit wil halen. En dat kan gemakkelijk met de digitale schoonmaak. De lente staat voor de deur, dus het is daar ook nog eens het goede moment voor.

Het is mogelijk om een handig overzicht te krijgen voor je Google Drive. Een overzicht van al je bestanden die je kan sorteren op bestandsgrootte. Op deze manier kan je dus zien welke bestanden ervoor zorgen dat je opslagruimte zo goed als vol zit. Kans is groot dat er grote bestanden tussenzitten waar je eigenlijk niet zo heel veel meer mee doet. Misschien heb je bepaalde dingen niet eens meer nodig. Een snelle en handige manier om meer opslagcapaciteit te creëren. Deze link brengt je naar het overzicht.

Daarnaast is het mogelijk om in Google Drive op het tandwieltje rechtsboven te klikken. Daar moet je vervolgens, onder instellingen, naar Apps Beheren gaan. Per app, die je aan Google Drive gekoppeld hebt, is te zien hoeveel verborgen data ermee gepaard gaat. Deze is vervolgens ook te verwijderen.

Ten derde moet je ook zeker oog houden op je prullenbak. Je kan heel leuk alle apps en grote bestanden in de prullenbak gesmeten hebben. Maar als je de prullenbak niet leegt, blijft de boel ook ruimte innemen. Leeg je prullenbak dus!

Gmail logo
Gmail-logo. (Afbeelding: Google)

Gmail

Je verwacht het misschien niet, maar Gmail kan ook een boosdoener zijn. Zo is het mogelijk dat je opslagruimte in Google Drive vol zit en dat de mail-app van Google daar een bijdrage aan levert. Want het is nu eenmaal zo dat er veel mails zijn die beschikken over bijlages. En deze kunnen, bij elkaar opgeteld, toch een flinke aanslag zijn op je opslagruimte.

Gelukkig is er een manier om deze grote boosdoeners er tussenuit te pikken. Ga naar Gmail en zet in de zoekbalk de volgende zin: “has:attachment larger:10M”. Hierdoor krijg je een overzicht met alle emails die voorzien zijn van een grote bijlage. En in dit overzicht zijn ze uiteraard ook snel weer te verwijderen.

Als je dan toch bezig bent: neem je Spam-folder en prullenbak ook gelijk even mee. Leeg ze en geniet van extra opslagruimte.

Google Photos

Google Photos is een fantastisch platform. Hierdoor heb jij je belangrijke foto’s altijd bij je. In de cloud worden foto’s en video’s opgeslagen en kan je er overal ter wereld bij. Maar ook hier kan het zo zijn dat de cloud op een gegeven moment vol zit. En wat moet je dan?

Google Photos logo
Het logo van Google Photos. (Afbeelding: Google)

Dat is eigenlijk heel simpel: pas de beeldkwaliteit van je foto’s aan. Normaal gesproken worden foto’s geüpload in hun originele formaat. Maar je kan er dus ook voor kiezen ze “slechts” in hoge kwaliteit te uploaden. Dit valt buiten de 15GB opslagcapaciteit en is geheel gratis. “Maar gaan mijn foto’s er dan niet heel slecht uitzien?”, horen we je vragen. Het antwoord: nee. Met het blote oog is het verschil amper merkbaar.

En alle foto’s die je op dit moment al geüpload hebt? Die zijn via de instellingen te converteren naar Hoge Kwaliteit. Dat kan via de recover storage knop.

Voila! Door deze verschillende methodes heb jij, hoogstwaarschijnlijk, meer opslagruimte gecreëerd in je Google-diensten.

Reageer op artikel:
Google Drive, Gmail en Photos: zo krijg je gratis meer opslagruimte
Sluiten