A de Jong
A de Jong | LinkedIn Tech 19 april 2017

Google Earth is als herboren: alles wat je moet weten over de nieuwe versie

Als wij Google Earth roepen, dan zeg jij: ‘eerst mijn eigen huis zoeken, dan digitale foutjes opsporen en daarna nog een beetje doelloos scrollen over de aardbol’. We zouden zeggen: check de nieuwe versie!

Toen Google Earth tien jaar geleden werd gelanceerd, was de dienst revolutionair te noemen. Op compleet nieuwe wijze kon je op je computer de wereld ontdekken door in te zoomen op de aarde. Met de toevoeging Google Sky kon je zelfs het sterrenstelsel ontdekken.

Daarna begon het al snel te vervelen, alle updates ten spijt. Maar nu is er de eerste grote update sinds vijf jaar en daarvoor heeft Google niets aan het toeval overgelaten. We overdrijven niet als we spreken over een wedergeboorte. Dit moet je weten over de nieuwe Google Earth.

Google Earth

Voyager

Om te beginnen met Voyager, een nieuw onderdeel waarin je virtuele tours kan maken door meer dan vijftig gebieden. Dit worden er volgens Google uiteindelijk nog veel meer. Wekelijks komen er nieuwe tours bij.

Aan de hand van wetenschappers, documentairemakers en andere experts word je in Voyager rondgeleid door verschillende steden en natuurgebieden. Zo vind je bijvoorbeeld unieke locaties uit de BBC-documentaire Earth.

google earth voyager

Dobbelsteentje

Doelloos de aarde over hoort er ook in de nieuwe Google Earth bij. Maar dan op bevredigender wijze. Via het nieuwe dobbelsteenicoon, dat symbool staat voor I’m feeling lucky, doe je een gok.

Google stuurt je vervolgens naar een willekeurige plek op aarde. De database voor deze functie bestaat uit meer dan 20.000 bijzondere plekken op de aardbol, van de warmwaterbronnen in het Japanse Yamagata tot het historische operagebouw La Scala in Milaan.

Google Earth I'm feeling lucky

3D en nog meer kennis

Naast Voyager kun je ook op een andere manier dingen leren over de wereld. Als je bijvoorbeeld ‘wat is de hoofdstad van Bulgarije?’ intoetst, stuurt Google je naar Sofia en krijg je via kenniskaarten informatie over de stad en de omgeving.

Alle plekken op aarde kun je overigens vanuit elke hoek bekijken als je op de nieuwe 3D-button klikt. Bij een niet al te sterke WiFi-verbindig duurt het even om te laden, maar de beelden zijn het wachten meer dan waard.

Google Earth 3d

Sharing is caring

Ook aan het delen van je belevenissen is gewerkt. In Google Earth 9.0 kun je ansichtkaarten verzenden van een bijzondere locatie.

Als je vrienden die ontvangen, worden ze naar de betreffende locatie gestuurd. Je kunt ze 3D-beelden verzenden, op tour sturen en van informatie voorzien.

Google Earth ansichtkaart
Ansichtkaarten van de Grand Canyon, Château de Chambord in Loir-et-Cher en Burning Man

Op bezoek bij mensen thuis

Ook in de nieuwe Google Earth ga je natuurlijk als eerst op zoek naar je eigen huis. Maar ga daarna ook eens op bezoek bij iemand anders, bijvoorbeeld bij een gezin in een traditionele Peruviaanse chuclla of een bedoeïenentent in Noord-Afrika.

Dit soort unieke woningen kun je bekijken via This Is Home, een van de onderdelen van Voyager.

Google Earth This is Home

Google Earth downloaden

De nieuwe versie is gratis te downloaden in Google Play Store. De app werkt op alle apparaten met Android 4.1 en nieuwere versies van het besturingssysteem. Of bezoek op je desktop de Google Earth webpagina.

Om af te sluiten met een emotioneel verhaal: deze man vond na 26 jaar zijn familie terug via Google Earth.

Reageer op artikel:
Google Earth is als herboren: alles wat je moet weten over de nieuwe versie
Sluiten