‘Google gaat zelf processoren maken voor Pixel en Chromebook modellen’

Google is van plan om zijn eigen processoren te gaan maken. De chipsets wil het bedrijf uit Mountain View gaan gebruiken voor zijn eigen apparaten. Dat meldt mediaplatform Axios.

De processoren zouden in zowel Pixel als in Chromebook toestellen van Google moeten gaan zitten. Daardoor zou het zomaar kunnen dat de techgigant al volgend jaar de chips van Qualcomm links laat liggen.

Google treedt in Apple’s voetsporen

Google zou hiermee Apple achterna gaan, daar het laatstgenoemde bedrijf ook zijn eigen processoren maakt. Het gaat om een octacore ARM processor die gemaakt is met behulp van Samsung’s 5-nanometer technologie. De processor zou ideaal werken met Google’s ‘machine learning technology‘, waar algoritmes ervoor zorgen dat software zelflerend te werk gaat zonder hulp van de mens.

Ook zou bij een deel van de chip de focus liggen op Google Assistent volgens Axios. De spraakassistent zou in de toekomst nog beter gaan werken met de apparaten van Google.

Geen primeur

Het zou niet de eerste keer zijn dat het bedrijf uit Mountain View zijn eigen chips maakt. Sommige Pixel modellen beschikken immers over de Titan M chip, die gemaakt is voor de beveiliging van het toestel.

Tot nu toe is Qualcomm hofleverancier als het gaat om de chips die het Amerikaanse bedrijf gebruikt voor zijn telefoons. Chips van Qualcomm worden gebruikt door veel fabrikanten van Android toestellen. Als het Amerikaanse bedrijf zijn eigen processoren zou maken, is het zeer denkbaar dat de software van Google beter op die nieuwe processoren zou gaan draaien. Google’s processor kan zich dan net zoals Apple immers op één type software focussen.

Google Pixel 4
De Google Pixel 4. (Afbeelding: ANP / Justin Lane)

Slecht nieuws

De ontwikkeling zou slecht nieuws betekenen voor chipmaker Qualcomm. Huawei en Samsung maken immers ook al hun eigen chips. Als er meer telefoonfabrikanten die bedrijven achterna gaan, zal Qualcomm zijn afzetmarkt steeds verder zien inkrimpen.

Google weigert tot op heden te reageren op de geruchten. Het is dus een kwestie van afwachten of deze verhalen ook daadwerkelijk waar zijn.

Reageer op artikel:
‘Google gaat zelf processoren maken voor Pixel en Chromebook modellen’
Sluiten