Wesley Akkerman
Wesley Akkerman | LinkedIn Home 18 dec 2020

Google maakt einde aan veelbelovend Android-project voor smarthomes

Google laat weten dat de stekker uit Android Things getrokken wordt. Dit is een smarthomeproject dat nooit van de grond gekomen is. Ontwikkelaars hebben nog een jaar de tijd om alle gegevens weg te halen bij de zoekmachinegigant. Op 5 januari 2022 wordt het project, en alle bijbehorende data, permanent verwijderd.

Omdat het project nooit van de grond gekomen is, zullen niet heel veel mensen ervan afweten. Het smarthomeproject werd in 2015 opgericht onder de naam Brillo. Het idee achter het systeem, dat gebouwd werd op een afgeslankte versie van Android, was om apparaten te kunnen verbinden met het internet of things. In 2016 kreeg het project een update, waardoor de naam Android Things er ook aan verbonden werd. Het was de bedoeling dat onder meer slimme speakers, beveiligingscamera’s en routers er gebruik van zouden maken. Maar we weten nu dat dat er nooit van gekomen is.

Android of Things
Android Things (Afbeelding: Google)

Android Things door de jaren heen

Tenminste, dat is niet helemaal waar. Want na twee jaar afwezigheid bracht Google in 2018 slimme speakers en smart displays uit die draaiden op Android Things. Echter, het leek er niet op dat andere bedrijven ook maar een beetje interesse hadden in het smarthomeplatform. Daardoor besloot de zoekmachinegigant de focus wederom te verleggen, in februari 2018. De focus lag voortaan alleen op slimme speakers en smart displays.

Inmiddels zijn we bijna twee jaar verder en zien we ook dat die strategie geen succes opgeleverd heeft. Android Things wordt namelijk binnenkort afgesloten. Vanaf 5 januari 2021 accepteert de ontwikkelaarsconsole namelijk geen nieuwe apparaten meer. En op 5 januari 2022, precies een jaar later, wordt het project permanent afgesloten. Dat betekent dat ontwikkelaars effectief iets meer dan een jaar de tijd hebben om al hun data daar weg te halen, voordat Google de boel sluit. Dan is het vanaf dat moment echt over en uit voor het smarthomeplatform dat uiteindelijk nooit van de grond gekomen is.

Google

Reageer op artikel:
Google maakt einde aan veelbelovend Android-project voor smarthomes
Sluiten