Google en Apple tonen voorbeeld van app voor contactonderzoek

Apple en Google hebben meer informatie gegeven over het notificatiesysteem in het kader van de beperking van de verspreiding van het coronavirus. Zo hebben de techgiganten een voorbeeld van een interface laten zien en hebben ze laten weten welke beperkingen er actief zijn.

De plannen voor dit systeem werden begin april gepresenteerd door Google en Apple. Dit systeem kan potentiële geïnfecteerden volgen middels Bluetooth Low Energy-signalen, waardoor iedereen achteraf op de hoogte gebracht kan worden wanneer blijkt dat ze langs iemand met het virus gelopen hebben. De api, tools voor ontwikkelaars, maakt gebruik van versleutelde gegevens zodat die data niet herleid kan worden. Eerder maakten beide bedrijven ook al de belofte het systeem te stoppen wanneer de pandemie over is.

Google en Apple geven voorbeelden

Google en Apple hebben nu voorbeelden gegeven van een mogelijke interface voor de app die gebruikmaakt van de api. Dit is vooral handig voor ontwikkelaars van apps die hiervan gebruik gaan maken, als referentiemodel. Voor ons is het alvast handig om te zien wat we straks ongeveer kunnen verwachten, mochten we de apps in gebruik nemen. Zo is op de screenshots te zien wat voor soort berichten we kunnen verwachten wanneer er iets aan de hand is.

App voor contactonderzoek.
App voor contactonderzoek. (Afbeelding: Apple / Google)
App voor contactonderzoek.
App voor contactonderzoek. (Afbeelding: Apple / Google)

Daarnaast leveren beide bedrijven nu een bibliotheek aan code in de vorm van een software development kit (sdk) en een Xcode-toolkit. De eerste is bedoeld voor Android-ontwikkelaars en komt van Google, de tweede is bedoeld voor iOS-ontwikkelaars en komt van Apple. Met deze tools hopen de bedrijven dat ontwikkelaars een goede basis hebben om op te bouwen. De code is echter niet bedoeld voor publicatie, alleen ter referentie.

Hoewel zowel Google als Apple niet bekendmaken met welke landen ze tot nu toe contact gehad hebben, is wel duidelijk dat verschillende overheden contact gezocht hebben. Als platformhouders hebben ze namelijk een ongekende toegang tot verschillende onderdelen, waaronder de bluetoothverbinding.

Specifieke principes

Ook hebben Apple en Google een aantal specifieke principes neergelegd waar ontwikkelaars, die werken voor gezondheidsorganisaties, zich aan moeten houden. Zo mogen de tools alleen gebruikt worden in het kader van contactonderzoek met betrekking tot covid-19. De gemaakte apps mogen geen gebruikmaken van locatiediensten en moeten gebruikers de mogelijkheid geven tot een opt-in.

Bovendien mogen de apps niet gebruikt worden voor advertentiedoeleinden. Wanneer bestaande apps geüpdatet worden met de api, dan mag die dus geen advertenties weergeven en moet de toegang tot de locatie van de gebruiker ontzegd worden.

The Verge

Reageer op artikel:
Google en Apple tonen voorbeeld van app voor contactonderzoek
Sluiten