Wesley Akkerman
Wesley Akkerman | LinkedIn Digital 21 januari 2020

Google en Microsoft sparren over EU-plan tegen gezichtsherkenning

Google en Microsoft zijn het oneens met elkaar als het gaat om de tijdelijke plannen van de Europese Unie ten aanzien van gezichtsherkenning. Alphabet- en Google-CEO Sundar Pichai steunt het initiatief, terwijl Microsoft-directeur Brad Smith dat anders bekijkt.

Pichai vindt het belangrijk dat overheden de problemen vroeg tackelen, zodat er een framework opgebouwd kan worden. Dat kan natuurlijk meteen, maar de Google-CEO is van mening dat het misschien beter is om de tijd te nemen, zodat we kunnen bedenken hoe we gezichtsherkenning gebruiken kunnen.

Gezichtsherkenning gebruiken voor opsporen van kinderen

De Microsoft-directeur deelt die mening niet en laat weten dat gezichtsherkenning al voor goede doeleinden ingezet kan worden. Bijvoorbeeld voor het opsporen van kinderen. Daarnaast vindt Smith dat er anders een alternatief beschikbaar moet zijn.

Google Recorder
Het Google-logo. (Afbeelding: ANP / ALAIN JOCARD / AFP)

Wel deelt Smith Pichai’s mening dat de problemen omtrent gezichtsherkenning geïdentificeerd moeten worden, zodat we nu al toekomstige problemen kunnen tackelen met regels. Ook mag de technologie niet gebruikt worden voor massabewaking. Daar voegt de directeur aan toe: “Er is maar één manier om technologie te kunnen verbeteren: door het daadwerkelijk te gebruiken.”

Europa is strenger dan de VS

De Europese Unie is strenger aangaande kunstmatige intelligentie dan de Verenigde Staten. De EU wil graag eerst duidelijke regelgeving, zodat digitale rechten en privacy gewaarborgd kunnen worden wanneer technologie als gezichtsherkenning ingezet wordt. Zo wil de EU de komende vijf jaar de tijd nemen om regelgeving te bedenken voor dit soort dingen, zodat problemen voorkomen kunnen worden.

Verder heeft de Alphabet-CEO aangegeven dat regelgevers wel onderscheid moeten maken tussen de verschillende sectoren, zodat je niet dezelfde regels hebt voor bijvoorbeeld medische apparaten en autonome auto’s. Wel zou regeringen hun regels en waarden op één lijn moeten krijgen. Ook moet het voor mensen duidelijk worden wat de gevaren zijn van kunstmatige intelligentie in het algemeen. Zaken als gezichtsherkenning brengen grote voordelen met zich mee, maar er kleven ook duidelijke nadelen aan.

Venturebeat

Reageer op artikel:
Google en Microsoft sparren over EU-plan tegen gezichtsherkenning
Sluiten