Ilona Braam
Ilona Braam | LinkedIn Google 6 dec 2018

Hoe de Frankenstein der smartphones de Pixel 3 Portrait Mode verbeterde

Het Portrait Mode effect is een feature waar smartphone gebruikers gretig en veelvuldig gebruik van maken. Door de achtergrond wat waziger te maken, wordt het onderwerp een stuk duidelijker en krijgt je foto meer diepte. Ook met de Pixel 3 kun je mooi bokeh foto’s maken, ondanks het feit dat de smartphone maar een enkele cameralens heeft. Dit wordt echter opgevangen door kunstmatige intelligentie en om deze te trainen heeft Google de Frankenstein der smartphones ingezet.

Kijken met diepte

Als we zelf naar een object kijken, krijgen we input van twee verschillende punten (twee ogen) waardoor het object ook diepte krijgt. Daarom is het een stuk moeilijker om te rijden (en moet je dat ook niet doen) als je maar met één ook kijkt. De Pixel 3 heeft helaas geen twee ogen, wat op zich een probleem geeft als je foto’s met diepte wilt maken, zoals de Portrait Mode foto’s. Google zet echter AI in om de camera een handje te helpen, maar deze moet natuurlijk wel eerst getraind worden.

Google Frankenphone

Frankenphone met vijf Pixel 3 toestellen

En daar komt dat Frankenstein toestel bij kijken. Google zelf noemt het de Frankenphone en dit moet je je voorstellen als een soort houder, waarin vijf Pixel 3 toestellen zijn geïnstalleerd. Het resultaat is een soort monsterlijk geheel dat bij het maken van foto’s als het ware vijf ogen ter beschikking heeft en objecten dus van vijf verschillende hoeken vastlegt. Deze informatie, gecombineerd met ondere andere de kennis die Google applicaties al hebben van objecten en machine learning, zorgt ervoor dat de Frankphone telkens beter wordt in het voorspellen van het formaat van alledaagse objecten en hun relatieve afstand van de camera.

Google Frankenphone Pixel 3

Nadat Google een tijdje de Frankenphone los had gelaten, was er genoeg informatie verzameld om door te geven aan de AI op de Pixel 3 toestellen. En dat is het geheim van de Pixel 3 Portrait Mode en waarom Google ermee weg komt om nog steeds niet over te stappen op een dubbele camera, terwijl andere smartphonemakers al met meer dan drie camera’s bezig zijn. LG zou zelfs plannen hebben voor een smartphone met maar liefst zestien camera’s. Meer informatie over de Frankenphone kun je vinden op Google’s eigen blog.

Slashgear

Reageer op artikel:
Hoe de Frankenstein der smartphones de Pixel 3 Portrait Mode verbeterde
Sluiten