Lisanne Beijen
Lisanne Beijen | LinkedIn Tech 22 okt 2019

Zo voorkom je dat Google aan de haal gaat met je Gmail en Drive als je dood bent

Dit is misschien niet een onderwerp waar je graag over nadenkt: maar er komt een moment dat je dood gaat. Wanneer het moment daar is laat je waarschijnlijk veel achter. We hebben het hier niet over vrienden en familie, maar over je Gmail, Google Drive, en andere online data.

Het is dan ook nooit verkeerd een plan te hebben over wat er moet gebeuren met je Gmail-account, je Google Drive, Photos en meer. Gelukkig is er een simpele oplossing die er voor zorgt dat je vrienden en familie niet jouw digitale zooi hoeven op te ruimen.

Bescherm je Gmail, Drive en Google Photos

Het is niet moeilijk om in je Google-account te organiseren wat er gebeurt met je accounts en data wanneer je komt te overlijden. Afgelopen weekend zette The Next Web een gedetailleerde beschrijving online van hoe dit proces in zijn werk gaat. Wat ons er aan herinnerde om zelf ook even actie te ondernemen. Het werkt als volgt:

Eerst log je in op je Google-account. Als je Chrome gebruikt dan ben je waarschijnlijk sowieso al ingelogd. Ga vervolgens naar de Google Account-pagina, waar je kunt komen door op je gezicht in de rechterbovenhoek van je scherm te klikken. Ga vervolgens naar ”Inactive Account Manager. In dat menu kun je de juiste instellingen kiezen voor wat er met je account moet gebeuren als je er zelf niet meer bent.

Gmail Google Drive

Google stuurt notificaties om te checken of je er ├ęcht niet meer bent

Google geeft je een aantal opties voor wat er met je Gmail, Drive en andere Google-accounts kan gebeuren. Zo kun je bijvoorbeeld kiezen dat je account zichzelf ongedaan maakt als je het een periode niet gebruikt. Dit kan met een minimum van drie maanden, maar loopt op tot 18 maanden. Voordat het account zichzelf verwijdert stuurt Google je een SMS. In het geval je toch niet bent overleden. Daarnaast kun je mensen toevoegen die deze notificatie ook ontvangen.

Het is natuurlijk niet leuk te denken aan de tijd dat je er niet meer bent. Maar misschien is het toch geruststellend om te weten dat er niks geks gebeurt met je Gmail, Drive en andere data wanneer je er niet meer bent.

Reageer op artikel:
Zo voorkom je dat Google aan de haal gaat met je Gmail en Drive als je dood bent
Sluiten