Jeroen Kraak
Jeroen Kraak Apps 14 jun 2023
Leestijd: 2 minuten

Hoe Gmail zorgt dat je e-mails vanaf nu meesterwerkjes worden

Op het gebied van e-mails is Gmail anno 2023 nog altijd een van de grootste spelers. Uiteraard een stuk effectiever dan een postduif of rooksignalen, maar ook op het gebied van elektronische brieven blijft de app van Google heer en meester. En het lijkt alleen nog maar makkelijker te worden.

Tijdens Google I/O, dat vorige maand plaatsvond, introduceerde het Amerikaanse bedrijf weer een aantal nieuwe functies en gadgets. Belangrijk onderdeel was logischerwijs AI. Deze technologie wordt niet alleen gebruikt voor hun chatbot Bard, maar ook in een aantal programma’s, waaronder Gmail.

Gmail maakt gebruik van AI

Gmail is al heel toegankelijk, maar het wordt nog beter. Het programma kan binnenkort e-mails voor jou schrijven, zonder dat je al te veel hoeft te doen. Dit is allemaal verweven in de nieuwe functie ‘Help me write’.

De nieuwe functie in Gmail wordt momenteel massaal uitgerold naar testers. Als alle bugs zijn opgelost, zal Google deze waarschijnlijk ook beschikbaar maken voor alle gebruikers. Gebruikers die toegang hebben tot de functie krijgen eerst een scherm te zien met een korte uitleg voordat ze er zelf mee aan de slag kunnen.

De nieuwe feature van Gmail is vrij prominent aanwezig wanneer je een e-mail schrijft. Rechtsonder op je scherm zie je nu een vakje met ‘Help me write’. Als je daarop klikt, verschijnt er een scherm waarin je moet typen waar de e-mail over moet gaan.

Zo doet Google het

Nadat je dat hebt gedaan, schrijft Google zelf het bericht voor je. Het enige wat je hoeft te doen, is het nalezen en hier en daar dingen veranderen als je dat wilt. Zo kun je bijvoorbeeld eenvoudig je naam toevoegen als afzender.

dark mode gmail outlook
De app op Android en iOS (Afbeelding: ANP. Photo by: Fabian Sommer/dpa)

Deze feature in Gmail is niet helemaal nieuw. Het was bijvoorbeeld al mogelijk om ChatGPT e-mails voor je te laten schrijven. Hiervoor moest je ze echter eerst kopiëren naar je e-mailprogramma. Als je Gmail gebruikt, is dat nu dus niet meer nodig.

De nieuwe ‘Help me write’-functie wordt momenteel door Google uitgerold bij gebruikers die deelnemen aan het Workspace Labs-programma. Dit geldt zowel voor de Android- als iOS-app van Gmail.

[Kader emoji=”📧” titel=”Wat is Workspace Labs?”]Google Workspace Labs is een programma waarmee gebruikers experimentele functies en add-ons kunnen uitproberen voor Workspace-applicaties zoals Gmail. Het biedt de mogelijkheid om nieuwe functies te testen voor mogelijke toekomstige integratie.[/kader]

De ideale Google Gmail-truc die precies laat zien waar jouw spam vandaan komt

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste wat tech en culture te bieden heeft 🚀

De laatste ontwikkelingen iedere vrijdag in je mailbox? WANT houdt je op de hoogte!