Noah Korevaar
Noah Korevaar Tech 5 dec 2017
Leestijd: 2 minuten

Google lanceert Google Go: data besparen tijdens internetten

Google wil zich de komende jaren gaan focussen op de volgende miljard gebruikers. Niet jij en ik, maar gebruikers in ontwikkelingslanden. Landen zoals India, waar je niet overal bereik hebt. Juist India is de snelst groeiende markt van dit moment. Merken als Xiaomi en Huawei verkopen er miljoenen smartphones. Het lijkt er zelfs op dat het de op een na grootste smartphonemarkt gaat worden, na China. Maak kennis met Google Go.

Google Go

Onlangs maakten we al kennis met YouTube Go. Dat is een speciale versie van de YouTube-app, gericht dus op die volgende miljard gebruikers. De app neemt niet alleen amper ruimte in op je telefoon, maar laat je ook video’s offline downloaden. In India heb je immers niet overal bereik. In hetzelfde rijtje apps staat ook Datally, een zeer handige app die zorgt dat je data niet snel opgeslurpt worden door al je apps. Ook ideaal in Nederland.

Gelukkig kunnen wij ook meegenieten dankzij een APK-tje. Daarover lees je hier meer.
Vandaag presenteerde de zoekgigant zijn nieuwe apps tijdens een evenement in India, alweer de derde. Naast de eerdergenoemde apps werd ook een nieuwe zoekervaring getoond voor mobiele gebruikers. De nieuwe app heet, zeer toepasselijk, Google Go. Met de Android-app kunnen gebruikers relevante informatie raadplegen. Het is dus niet alleen een zoekmachine. Je krijgt ook snelkoppelingen, populaire afbeeldingen en video’s te zien.

Google go

Consumenten die voor het eerst online gaan

Dat klinkt een beetje overbodig, en de term #fragmentatie zien we geregeld voorbij komen. Google heeft immers al Google Assistant en de Google-app. Ja, de zoekgigant blijft tig nieuwe diensten eruit pompen, maar Google Go is anders. Deze dienst is gericht op consumenten die voor het eerst online komen. Dat is moeilijk voor te stellen als westerling, maar gebruikers die dus echt kennis moeten maken met het internet. En alle mogelijkheden die het wereldwijde web met zich meebrengt. Daarvoor is meer nodig dan een abstracte zoekbalk.

Zij hebben ook nog niet de logica in de vingers als het om zoekopdrachten gaat. Wij zijn ermee opgegroeid en weten automatisch hoe je het snelst bij de juiste zoekresultaten komt. Google Go is iets proactiever in het suggereren van zoekopdrachten. Terwijl je typt verschijnen er al resultaten en krijg je specifiekere zoekopdrachten voorgeschoteld, op basis van je locatie. De nieuwe gebruikers worden dus iets beter ondersteund.

Daar blijft het niet bij. Wellicht de meest interessante feature van Google Go is de browser zelf. De app kan namelijk extra lichte versies van internetpagina’s laden. Daardoor bespaar je als gebruiker data, en wordt het internet toegankelijker op de primitieve netwerken in ontwikkelingslanden. Google Go is nu beschikbaar in India, maar je kunt de app ook in Nederland uitproberen. Hier heb je er dus minder aan, maar Datally en Youtube Go brengen wel degelijk voordelen met zich mee.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste wat tech en culture te bieden heeft 🚀

De laatste ontwikkelingen iedere zaterdag in je mailbox? WANT houdt je op de hoogte!

Reageer op artikel:
Google lanceert Google Go: data besparen tijdens internetten
Sluiten