Jelle van Es
Jelle van Es | LinkedIn Tech 22 feb 2018

Google’s algoritme voorspelt hartproblemen met jouw ogen

Wetenschappers van Google en hun dochterbedrijf Verily hebben een techniek ontwikkeld die zou moeten voorspellen of iemand een verhoogd risico loopt op hartproblemen. Hiervoor gebruiken zij software die door een AI wordt ingezet. Door een oog te scannen kan die AI de leeftijd van de patiënt aangeven, de bloeddruk meten en bepalen of de patiënt wel of niet rookt. Aan de hand hiervan kan vervolgens een schatting worden gemaakt of iemand een verhoogd risico heeft op bijvoorbeeld een hartaanvallen.

Hartproblemen voorspellen

Met het algoritme wordt ongeveer een even goede schatting gemaakt als huidige methodes. Het grote verschil is dat deze nieuwe methode het sneller en makkelijker maakt voor een dokter om een inschatting te krijgen. Ook hoef je niet langer een bloedtest af te nemen. Dus als je bang bent voor naalden is dat sowieso een grote overwinning.

De resultaten zijn gepubliceerd in de wetenschappelijke uitgave Nature en wetenschappers hebben aan The Verge hun mening gegeven. Na de publicatie moet de methode nog wel in grote getalen worden ingezet om te kijken in hoeverre de theorie verschilt van de praktijk.

Google ogen hartziekte hartproblemen

Voor de methode in theorie heeft de ontwikkelde techniek zo’n 300.000 scans van patiënten voorgelegd gekregen. Bij de vergelijkingen tussen patiënten die binnen vijf jaar hartproblemen kregen en patiënten die daar geen last van hadden, kon de techniek in zeventig procent van de gevallen aangeven wie het probleem had. Met de huidige bloedtests ligt dat percentage op 72 procent. Het is dus iets lager in nauwkeurigheid, maar qua gemak scheelt het dus een hoop.

Voor Google betekent dit dat zij hun technieken breder kunnen gaan inzetten en de mensheid te kunnen dienen buiten het feit dat je alles op het internet kunt vinden. Daarnaast kan een verder gebruik van AI-algoritmes er voor zorgen dat er ook andere ziektes herkend kunnen worden in een vroeg stadium. Dit is in elk geval een stap in de goede richting.

Reageer op artikel:
Google’s algoritme voorspelt hartproblemen met jouw ogen
Sluiten