Google hint nu al naar een van de grootste Android 12-functies

Veel toestellen wachten nog op de update naar Android 11, maar ondertussen kijkt Google alvast vooruit naar wat Android 12 kan aanbieden. Ontwikkelaars en gebruikers kunnen straks tenminste rekenen op één handige verandering als het om apps downloaden gaat.

Met de release van Android 12 wordt het straks voor iedereen namelijk gemakkelijker een third-party app store te installeren en te gebruiken op je Android-smartphone of -tablet, aldus Google. Dat was al mogelijk op allerlei smartphones, bijvoorbeeld die van Samsung. Desondanks vindt de zoekmachinegigant de verandering belangrijk. Dit is namelijk feedback die vanuit ontwikkelaars gekomen is. Daarbij is het wel van belang dat gebruikers van die downloadwinkels kunnen rekenen op de beveiligingsmaatregelen die Google voor Android geïmplementeerd heeft. In de toekomst worden hier meer details over gegeven.

Google
Het Google-logo. (Afbeelding: ANP / ALAIN JOCARD / AFP)

Google doet dit niet zomaar

Dit betekent echter niet dat Google voortaan soepel omgaat met apps die in de Play Store staan. Wanneer die apps namelijk digitale goederen aanbieden, dan moeten ze nou eenmaal dertig procent toeslag betalen. Dat was altijd al zo, maar uit onderzoek blijkt dat drie procent van de apps zich hier niet aan houdt (waaronder Netflix en Spotify). Het bedrijf is voornemens hier strenger op toe te zien. Apps die zich niet aan de verscherpte richtlijnen houden, krijgen tot 30 september 2021 de tijd dat wel voor elkaar te krijgen.

De veranderingen voor Android 12 hebben onder meer te maken met de aanhoudende strijd tussen Google en Apple tegen Fortnite-ontwikkelaar Epic Games. Dat spel is niet meer verkrijgbaar via de Play Store, omdat diens ontwikkelaar geen dertig procent toeslag wil betalen, en kan op Android alleen gedownload worden via Epic Games’ eigen downloadwinkel of via de website. De zoekmachinegigant gebruikt dit voorval nu als voorbeeld in eigen voordeel. Want ook wanneer ontwikkelaars en Google het dus niet met elkaar eens zijn, kunnen apps alsnog gedistribueerd worden (in tegenstelling tot iOS, natuurlijk).

Google

Reageer op artikel:
Google hint nu al naar een van de grootste Android 12-functies
Sluiten