Google pakt uit: Google Home, Chromecast Ultra, Daydream View, Google Wifi en Pixel

Google kennen we vooral van de vele webdiensten die ze aanbieden, maar op een nieuw evenement hoopte het bedrijf ook een reputatie als hardwaremaker te verkrijgen. Onze vrienden van Android Planet nemen de aankondigingen even met je door.

Laten we beginnen met het slechte nieuws: hoewel Google een flink aantal toffe nieuwe dingen heeft laten zien vanavond, komt het overgrote deel voorlopig niet naar Nederland. Sterker nog: alleen de Chromecast Ultra heeft vooralsnog een Nederlandse releasedatum. Of en wanneer de rest hier ooit verschijnt is nog onbekend.

Chromecast Ultra en Google Wifi

De Chromecast is misschien wel het populairste product dat Google ooit heeft uitgebracht: wereldwijd zijn er al meer dan dertig miljoen van verkocht. Met de Chromecast Ultra is het populaire apparaatje weer helemaal future proof.

Deze variant biedt ondersteuning voor 4K en HDR, oftewel de nieuwste beeldtechnologieën. Haal je dit najaar een nieuwe televisie in huis, dan kun je er beter gelijk een Chromecast Ultra bij bestellen. Netflix, YouTube en meer zijn gelijk in 4K beschikbaar, zodat je van House of Cards en Luke Cage kan genieten met de hoogst mogelijke beeldkwaliteit. De Chromecast Ultra is vanaf 8 november in Nederland verkrijgbaar voor 79 euro.

Mocht je thuis niet altijd genoeg bereik hebben om in 4K te streamen, dan is er de Google Wifi. Deze slimme routers kun je aan elkaar koppelen om één goed netwerk voor het hele huis te bieden.

Bovendien is er een uitgebreide app voor beschikbaar waarmee je alle apparaten die het netwerk gebruiken kunt zien. Zo kun je er bijvoorbeeld voor kiezen om de smartphones en tablets van je kinderen tijdelijk van het internet af te gooien zodat ze met hun huiswerk aan de slag gaan.

Google Home

De slimme speaker van Google, de Google Home, heeft eindelijk een prijskaartje en releasedatum gekregen. Voor 129 dollar haal je de speaker in huis, die vervolgens antwoord geeft op alledaagse vragen.

Google Home kan gebruikt worden als speaker voor Spotify, je favoriete muziekdiensten of podcasts, maar biedt ook vele andere functies. Laat Home bijvoorbeeld het weerbericht voorlezen, een afspraak verzetten of updates geven over files onderweg naar je werk. In de Verenigde Staten verschijnt Google Home op 4 november, in zeven verschillende kleuren.

Daydream View

Google introduceerde eerder dit jaar ‘Daydream’, een nieuw virtual reality-platform. Vandaag werd de eerste headset daarvoor onthuld, de Daydream View. Deze kost slechts 79 dollar én wordt geleverd met een fraaie controller.

Je moet er wel je smartphone in stoppen, maar vervolgens kun je volop van VR genieten. Kijk bijvoorbeeld naar YouTube of Street View in virtual reality, speel de nieuwe Harry Potter-game of volg een in VR gefilmde documentaire van de New York Times.

Google Pixel en Pixel XL

Misschien wel de belangrijkste aankondiging van vanavond: de Google Pixel en Pixel XL. Twee krachtige smartphones voorzien van de nieuwste hardware én verschillende slimme foefjes op het gebied van software. Zo zit de Google Assistant ingebouwd. Met één druk op de homeknop kun je vragen stellen, opdrachten geven en meer zonder andere apps te openen.

Ook opvallend is de naam. Het bedrijf presenteerde Pixel als een ‘eigen smartphone’: dit is hardware zoals Google het graag maakt, met de software die daarbij hoort. Jammer dat ‘ie voorlopig niet naar Nederland komt, maar veelbelovend voor de toekomst van het bedrijf. In de Verenigde Staten, Duitsland en het Verenigd Koninkrijk is ‘ie vanaf deze maand beschikbaar vanaf 649 dollar.

Conclusie

Stiekem probeert Google al jarenlang door te breken met eigen hardware, maar dat levert doorgaans geen grote successen op. Met de aankondigingen van vandaag lijkt het bedrijf eindelijk op het goede pad te zitten. Want goede, krachtige producten maken, dat kan iedereen. Alleen met slimme software kun je jezelf nog onderscheiden.

Slimme software lijken we met al deze producten zeker te krijgen. Van stemgestuurde assistenten en goedkope maar indrukwekkende virtual reality tot routers die beter bereik bieden dan de concurrentie: het ziet er allemaal veelbelovend uit. Google wil je huiskamer veroveren en dat lijkt ze met dit aanbod aardig te lukken. Nu nog wachten tot we in Nederland aan de beurt zijn.

Reageer op artikel:
Google pakt uit: Google Home, Chromecast Ultra, Daydream View, Google Wifi en Pixel
Sluiten