Ilona Braam
Ilona Braam | LinkedIn Home 11 apr 2018

Zo maak je met je Google Home een moderne jukebox

Nieuwe technologieën zijn spannend en kunnen je behoorlijk wat werk besparen. Slimme speakers zijn daar een goed voorbeeld van en ze kunnen je inderdaad heel wat werk uit handen nemen. Soms is er toch ook iets te zeggen voor apparaten van vroeger om de nostalgie die ze oproepen. Denk bijvoorbeeld aan de goede oude jukebox. De YouTube gebruiker hoveeman brengt oud en nieuw samen en heeft zijn Google Home omgebouwd tot een heuse moderne jukebox.

Jukebox met RFID kaartjes

Je hoeft geen muntjes te gooien in de jukebox van hoveeman, maar in plaats daarvan gebruik je RFID kaartjes om een album of afspeellijst te kiezen. Op de speciaal geprinte kaartjes is wat albumart te zien, samen met de naam van de playlist, artiest of bijvoorbeeld het album.

De jukebox lijkt ook niet echt op een jukebox, maar is in principe gewoon een tafel, waarop de kaartjes liggen. Aan de zijkant zit een scanner, waar je de kaarten kunt scannen om muziek op te zetten.

Google Home jukebox

Drie speakers en een Raspberry Pi

Onder de tafel is natuurlijk waar de magie gebeurt en daar vinden we onder andere een Raspberry Pi computertje en een harde schijf. Het hele systeem van hoveeman bestaat uit drie verschillende speakers, die aan elkaar gelinkt zijn.

In de keuken heeft hij een Google Home, terwijl hij in een andere kamer een Google Home Mini heeft geïnstalleerd en een Chromecast speaker in de woonkamer het werk afmaakt.

Google Home jukebox

Geen geschreeuw naar Google Assistant

Je kunt je natuurlijk afvragen waarom het handig is om zoiets te bouwen. Ten eerste leer je altijd weer iets nieuws als je met projecten bezig gaat, dus dat is al een reden. Ten tweede zou het bijvoorbeeld handig kunnen zijn tijdens feestjes, waar iedereen maar zijn eigen muziek op wil zetten.

Je hebt met de kaarten geen last meer van mensen die over elkaar heen proberen te schreeuwen naar Google Assistant of mensen die maar aan je smartphone willen zitten. Iedereen kan gewoon een kaartje pakken en scannen. Als je zelf ook je Google Home wilt inzetten als jukebox, kun je de instructies vinden op Github.

Je zou misschien ook gewoon kunnen wachten totdat Google met zijn nieuwe Google Home apparaat komt. Deze zou namelijk uitgerust zijn met een display, waardoor je in principe ook geen last meer hebt van schreeuwend bezoek.

Lifehacker

Reageer op artikel:
Zo maak je met je Google Home een moderne jukebox
Sluiten