Sonos IKEA Symfonisk vs Google Home: alle specificaties naast elkaar

Zoals je misschien wel weet, is er veel te kiezen in de markt van speakers. Sonos is afgelopen jaar met IKEA een unieke samenwerking aangegaan om je met goed geluid echt thuis te laten voelen. Is deze Symfonisk beter dan de Google Home? Hier kom je daar alles over te weten.

Ten eerste is er de prijs. De Google Home heeft op dit moment een adviesprijs van €100,- en is zelfs voor minder dan 90 euro verkrijgbaar. De Symfonisk van IKEA en Sonos heeft dezelfde adviesprijs en in de winkel betaal je er ook 100 piek voor. Je mag dus verwachten dat beide speakers gelijk opgaan.

Sonos Ikea Symfonisk Google Home
De Symfonisk van IKEA en Sonos (Afbeelding: IKEA)

Sonos Symfonisk vs Google Home: de hardware

De Symfonisk van Sonos is niet beter te beschrijven dan een boekensteun: het is tenslotte precies daarvoor te gebruiken voor maximaal 3 kilo boeken. Daardoor is deze speaker een maatje groter dan de Google Home. Sonos en IKEA bieden de speaker in het zwart en in het wit aan. Verder heeft deze luidspreaker qua hardware het volgende in huis:

  • Play/pauze knop
  • Volumeknoppen
  • Geen microfoons
  • Indrukwekkende speakers

De Google Home is een witte speaker die een stuk compacter is. De speaker weegt minder dan een halve kilo en is echt te klein om honderden bladzijdes overeind te houden. Doordat de Google Home kleiner is, ligt het voor de hand dat de geluidskwaliteit minder hoogwaardig is dan bij het apparaat van Sonos. Verder zijn dit de specificaties van de Google Home:

  • Aan/uit knop voor de microfoons
  • Aanraakgevoelige bovenkant voor de geluidsbediening
  • Twee microfoons
  • Een enkele 5 cm breedbandluidspreker
2001 A Space Odyssey Google Home Sonos Ikea Symfonisk
Hey Google (Afbeelding: Google)

(Geen) spraakassistent

Zoals de specificaties hierboven al weggeven, beschikt de Symfonisk niet over microfoons. Daardoor is dit apparaat geen smart home speaker en kan je er niet tegen praten. De speaker van Sonos gebruik je dus echt voor goed geluid en niet voor het bedienen van bijvoorbeeld Netflix.

En dat is een groot verschil met de Google Home. Dit witte apparaat werkt met spraakassistent Google Assistent. Het ondersteunt een waslijst aan talen, waaronder Nederlands en Engels. Er zijn allerlei vragen die deze spraakassistent kan beantwoorden, van een simpele rekensom tot hoe laat ook alweer je tandartsafspraak was. Een groot deel van de waarde van de Google Home haal je hieruit. De Google Home is dus een geschikte aankoop als je hier veel gebruik van maakt.

ikea sonos symfonisk vergelijking
De Symfonisk van IKEA en Sonos (Afbeelding: IKEA)

Casten doe je alleen met de Google Home

Met je Google Home kan je van alles casten: of het nu muziek, radio of videocontent is. De Home app van Google gebruik je om allerlei toepassingen mee te bedienen. Hoewel de app zijn werk prima verricht, kan het voor digibeten bij een eerste keer er wel verwarrend uitzien.

De Symfonisk ondersteunt Google Cast niet. De speaker is daarom niet te verbinden met bijvoorbeeld een Chromecast. Gelukkig kan je via de app van Sonos allerlei muziekdiensten vanuit daar alsnog bedienen. Ook bedien je direct je muziek vanuit Spotify’s app met behulp van Spotify Direct.

De Symfonisk is ideaal voor de muziekliefhebber

In bovenstaande kopjes is tot nu toe de Google Home de winnaar, maar bij geluid is dat een ander verhaal. De speakers van de Symfonisk zijn immers een stuk groter dan die van de Google Home. Ook heeft Sonos zich echt op het geluid kunnen focussen door de microfoons weg te laten. Is goede geluidskwaliteit daarom voor jou echt een pré, dan moet je echt voor de Symfonisk gaan in deze prijsklasse. Hoewel de Google Home geen slecht geluid levert, zal een 5 cm luidspreker geen enkel nummer formidabel laten klinken.

Wat daarnaast ook meeweegt, is dat de Symfonisk handig in je interieur is weg te werken als boekensteun of nachtkastje. Waar deze speaker dus functioneel kan zijn, moet je voor de Google Home juist ruimte vrijmaken. De microfoons van Google’s apparaat moeten immers ook geluid kunnen opvangen.

google home
De Google Home. (Afbeelding: Google)

Een eigen ecosysteem

Als je eenmaal een speaker van Sonos of Google hebt, loont het bij beide merken om speakers van hetzelfde merk te blijven kopen. Dat komt doordat beide merken werken met een eigen ecosysteem. Zo kan je zowel met Google’s speakers als met de apparaten van Sonos je eigen surround sound samenstellen als je meer dan één speaker in huis hebt.

Al met al is het kiezen tussen deze twee speakers eigenlijk het vergelijken tussen appels en peren. Wil je goed geluid zonder teveel te betalen? Dan is de Symfonisk voor jou. Ben je opzoek naar een speaker die vooral handig is? Dan is juist de Google Home jouw ding.

Twijfel je tussen de Sonos One en de Google Home? Lees dan dit artikel.

Reageer op artikel:
Sonos IKEA Symfonisk vs Google Home: alle specificaties naast elkaar
Sluiten