Google Home vs Sonos One: alle specificaties naast elkaar

Hoewel de Google Home een van de bekendste smart home speakers is, heeft het apparaat te maken met serieuze uiteenlopende concurrentie. Een van zijn rivalen is de Sonos One. Dit apparaat van het Amerikaanse bedrijf is bijzonder, gezien het werkt met een eigen ecosysteem. Maar welke smart home speaker is de beste? Wij zetten de specificaties naast elkaar.

Allereerst is er de prijs. De Google Home heeft op dit moment een adviesprijs van €100,- en is zelfs voor iets meer dan 80 euro verkrijgbaar. Voor de Sonos One betaal je 100 euro meer. Van de laatstgenoemde smart home speaker mogen we daarom hogere kwaliteit verwachten. Maar levert deze dat ook?

Sonos One Google Home vergelijking
De Sonos One. (Afbeelding: Sonos)

Sonos One versus Google Home: de hardware

De Sonos One is een langwerpige speaker en is wat groter dan de Google Home. De speaker heeft een gewicht van 1.85kg, is ruim 16 centimeter lang en is bijna 12 centimeter breed en diep. Sonos biedt de speaker in het zwart en in het wit aan. Verder heeft de speaker qua hardware het volgende te bieden:

 • Een tweewegluidspreker
 • Play/pauze knop
 • Volumeknoppen
 • Aan/uit knop voor de microfoons
 • 6 microfoons

De Google Home is een witte speaker die wat compacter van formaat is. De speaker heeft een gewicht van minder dan 500 gram, is iets meer dan 14 centimeter lang en is minder dan 10 centimeter breed en diep. Doordat de Google Home kleiner en goedkoper is dan de Sonos One, ligt het voor de hand dat de geluidskwaliteit minder hoogwaardig is dan bij het apparaat van Sonos. Dit zijn verdere specificaties van de Google Home:

 • Een enkele 5 cm breedbandluidspreker
 • Passieve radiators
 • Twaalf rgb-leds (lichten op voor de bediening van het volume of bij een stemcommando)
 • Aanraakrevoelige bovenkant voor de geluidsbediening
 • Aan/uit knop voor de microfoons
 • Twee far field microfoons
De Sonos One ondersteunt ook Alexa van Amazon. (Afbeelding: Raysonho)

Spraakassistent

De Google Home werkt logischerwijs met spraakassistent Google Assistent. Hij ondersteunt een waslijst aan talen, waaronder Nederlands en Engels. Er zijn allerlei vragen die deze spraakassistent kan beantwoorden, van een simpele rekensom tot hoe laat ook alweer je tandartsafspraak was.

De Sonos One ondersteunt ook de Google Assistent. Maar daar blijft het niet bij, want het apparaat kan ook werken met Amazon’s spraakassistent Alexa. Hoewel Alexa helaas nog geen Nederlands spreekt of verstaat, heb je in het Engels of in het Duits wel meer mogelijkheden met de spraakassistent. Door Amazon’s Skills te gebruiken kan je namelijk jouw Alexa allerlei functionaliteiten gemakkelijk aanleren.

Casten

Met je Google Home kan je allerlei content casten: of het nu muziek, radio of videocontent is. De Home app van Google gebruik je om je apparaten in te stellen en te bedienen. Hoewel de app goed werkt, kan het voor digibeten wel een doolhof lijken en is niet meteen duidelijk waar je wat kan vinden.

De Sonos One is een van de weinige apparaten die Google Cast niet ondersteunt. De speaker is daarom niet te verbinden met bijvoorbeeld een Chromecast. Gelukkig kan je via de app van Sonos allerlei muziekdiensten vanuit daar alsnog bedienen. Met Spotify Direct kan je zelfs vanuit de Spotify’s app je muziek direct bedienen.

google home
De Google Home. (Afbeelding: Google)

Google Home versus Sonos One: welke moet je hebben?

Die vraag is niet voor iedereen te beantwoorden met hetzelfde antwoord. De Google Home is scherper geprijsd en heeft meer dan genoeg mogelijkheden als je specifiek opzoek bent naar een degelijke smart home speaker. Door de twee far field microfoons is het bereik ruim en zal de communicatie tussen jou en de speaker vlot verlopen. Verwacht je van een smart home speaker ook goede geluidskwaliteit, dan is de Sonos One beter geschikt voor jou. Het geluid daarop is door de grotere omvang en hogere prijsklasse zeer waarschijnlijk beter. Ook heb je met toegang tot twee verschillende spraakassistenten meer variatie.

We hopen je in ieder geval op weg te hebben geholpen met het maken van een keuze. Ben je benieuwd wat je via Google Assistent met beide speakers kan doen? Lees dan dit artikel.

Reageer op artikel:
Google Home vs Sonos One: alle specificaties naast elkaar
Sluiten