Acht aankondigingen die we verwachten tijdens Google I/O 2018

Op 8 mei zal de jaarlijkse Google I/O (2018) ontwikkelaarsconferentie weer plaatsvinden. De tech-gigant heeft een indrukwekkend aanbod aan producten en diensten, dat jaarlijks alleen maar uitbreidt. Het is dus moeilijk om het overzicht te bewaren omtrent de nieuwe ontwikkelingen. Dit zijn de acht grote aankondigingen die we verwachten.

De I/O van dit jaar wordt wederom gehouden in het Shoreline Amphitheater in Californië. Morgen houden we vanaf 19:00 live alle ontwikkelingen rondom Android en Google artificial intelligence bij.

Daarnaast verwachten wij nog veel meer te zien van Google Assistant voor Android TV, Home, Play en Search. Hieronder maken we inzichtelijk wat hopen te zien tijdens het event. Google zal dit jaar naar verwachting flink uit gaan pakken.

Android P

Tot nu toe heeft Google ieder jaar flink ingezet op de ontwikkeling van Android. We verwachten dit jaar meer te zien van het Android P, de meest recente update van de smartphone OS. Het een en ander is reeds prijsgegeven van het nieuwe stuurprogramma.

De eerste preview van de Android P kregen we in maart al te zien. Het gaf ons een goed beeld van de nieuwste functies en hoe de interface zich kan aanpassen naar telefoonschermen met een notch.

Google maakte met versie Oreo al veel structurele verbeteringen in de gebruikers interface van Android. Wij verwachten de nieuwste versie van de OS hier mee doorgaat. Naar verluidt zal de nieuwe versie nog inzichtelijker worden voor de gebruiker en brengt het meer privacy-opties met zich mee. De nieuwste versie zet dus in op meer toegankelijkheid, maar er hangt nog een andere roddel in lucht.

Een buitenlandse taal zou veel sneller worden vertaald naar Nederlands

Android P zou met nieuwe navigatie-opties experimenteren die gebaseerd zijn op gestures, zoals op de iPhone X. De bevestiging wacht echter tot morgen.

Artificial Intelligence

Het is geen geheim dat Google veel onderzoek naar de mogelijkheden van artificial intelligence doet. Hier verwachten we veel over te horen tijdens I/O 2018.

CEO Sundar Pichai ziet AI als troefkaart voor de toekomst van het bedrijf. De software waaraan wordt gewerkt kan objecten, talen en mensen identificeren en daadwerkelijk begrijpen. Google zal de komende jaren hun producten en diensten verrijken met deze techniek, waardoor het nog gebruiksvriendelijker en efficiënter zal werken.

De Assistent-diensten zoals Google Translate en Lens hebben veel baat bij de AI-techniek. Een afbeelding van een bekende bezienswaardigheid kan snel aangevuld worden met relevante informatie of een buitenlandse taal zou veel sneller worden vertaald naar Nederlands.

Hoewel de I/O 2018 doorgaans meer gericht is op de consument, verwachten we toch dat er meer verteld gaat worden over Lens. Google zal naar ons inzicht uitweiden over hun samenwerking met TensorFlow. Dit bedrijf ontwikkelt de processor-chips die de system training van AI mogelijk maakt.

Google I/O 2018

Google Assistant & Google Home

Apple heeft Siri, Windows werkt met Cortana en Samsung met Bixby, dus zo heeft Google ook zijn eigen digitale assistent. Dit jaar zal tijdens de I/O een groot gedeelte worden geweid aan de Google Home en Google Assistant hardware. De grootste aankondigingen die wij verwachten zullen dan ook gaan over Google Assistent.

Dit systeem gaat nog verder integreren met Google Home en hier valt nog een hoop te winnen. We verwachten daarom niet snel dat het bedrijf nieuwe Home-producten gaat tonen. Het bedrijf is Assistent flink aan het uitrollen op third-party producten. I/O 2018 zal naar ons inzicht veelal gaan over de ondersteuning van Assistant.

Google Photos, News en Play

De grote ontwikkelingen en nieuwe producten zullen niet het enige zijn waar Google tijdens I/O 2018 op in gaat zetten. Bekendere diensten als Google News en Photos gaan morgen zeker voorbij komen. Photo’s zal naar onze verwachting meer een grotere rol gaan spelen zodra het bedrijf meer met AI gaat werken, mede mogelijk gemaakt door Google Lens.

Er werd onlangs al gespeculeerd over een vernieuwde Google News app, die op zowel de desktop als mobiel een samengesteld platform wordt. Berichten die op de Google Newsstand app zijn te vinden gaan gebundeld worden in Google News zodat je al je nieuws op een plek kunt vinden.

De grootste aankondiging zal Google Play zijn. Er is al een video vrijgegeven over de instant play functie. Naar verwachting zal het bedrijf morgen dieper ingaan op het direct streamen van je favoriete games en apps.

Gaming

Tot de dag van vandaag is Google nog steeds niet waar ze willen zijn met mobile gaming. Ze trachtten destijds om hetzelfde concept neer te zetten dat Apple bereikte met Apple TV door middel van de Chromecast.

We hopen op de I/O 2018 meer te zien van Yeti, de nog niet aangekondigde streaming service. De eerste berichtgeving omtrent de nieuwe dienst was in februari, maar we hebben sindsdien nog weinig gehoord.

Dan is er nog de social-gaming startup Arcade van Michael Sayman, de briljante zeventienjarige werknemer die nu veel met Google samenwerkt. Het zou goed kunnen dat we morgen meer te zien krijgen over een social-gaming implementatie binnen Play.

Material Design

I/O 2018 zal naar verwachting ook ingaan op Material Design 2, de fundering voor Chrome en Android (app’s) user interface en user experience. Het framework dat nu in gebruik is, is al vier jaar oud. We gaan er niet vanuit dat Google al een volledige nieuwe interface heeft van Material Design, maar ze zullen het wel aansnijden.

een buitenlandse taal zou veel sneller worden vertaald naar Nederlands

Wear OS

Tezamen met Android P,  zal tijdens de I/O ook een vernieuwd platform van Wear OS worden getoond. Dit was heette Android Wear. Het wearable-systeem werkte verre van optimaal. Gezien Google’s verdere interesse in smartwatches en wearable’s gaan we er vanuit dat ook hier nieuwe diensten worden getoond.

De eerste vernieuwingen omtrent Wear OS werden al kenbaar toen Huawei een developer preview gaf van hun nieuwste smartwatches. We hopen dat het bedrijf morgen dieper ingaat op de laatste ontwikkelingen omtrent accuduur en de implementatie van Google Assistent

Android TV & Android Auto

Ten slotte verwachten we nog een update over Android TV en Auto. Vooral Android TV bestaat al een tijd en vorig jaar zagen we een vernieuwing in de user interface van het thuisscherm. We wachten nog op een Chromecast-dongle met 4K ondersteuning. Hier is nog niets over bekend, maar we hopen dat I/O 2018 dat gaat veranderen.

Ook voegde Google, als gevolg van de komst van de Pixel en Nexus smartphones, draadloze ondersteuning toe aan het Android Auto-systeem. De Assistent software maakt stemcommando’s mogelijk voor Android Auto, wederom verwachten we hier tijdens de conferentie meer informatie over.

The Verge

Reageer op artikel:
Acht aankondigingen die we verwachten tijdens Google I/O 2018
Sluiten