Mark Hofman
Mark Hofman Tech 5 dec 2018

Google personaliseert zoekresultaten: ook in incognito mode

Dat zoekresultaten op Google gepersonaliseerd zijn is al lang en breed geen geheim meer. Deze zijn gebaseerd op gegevens als locatie, voorgaande zoekopdrachten en nog een aantal andere factoren. Wil je dit niet? Dan is de meest logische stap om de incognito mode te gebruiker in je browser. Maar een nieuw onderzoek heeft aangetoond dat dit helemaal geen verschil maakt. 

Gepersonaliseerde resultaten in incognito mode

Wanneer je een zoekopdracht invoert in Google, zal het je zeker niet ontgaan zijn dat de resultaten op de eerste pagina vaak jackpot zijn. Naast het feit dat dit te maken heeft met het algoritme van de zoekmachine, heeft het ook alles met jouw gebruik te maken. De resultaten die je ziet zijn gebaseerd op je locatie, je voorgaande zoekopdrachten en nog heel veel meer. Iets wat we al tijden weten. Maar wanneer je in incognito mode zoekt op Google, hebben we allemaal nog het idee gehad dat bovenstaande factoren geen rol meer spelen. Echter blijkt na een onderzoek van DuckDuckGo dat dit alles behalve waar is.

Voor het onderzoek heeft DuckDuckGo verschillende deelnemers, verspreidt door heel Amerika, bepaald zoekopdrachten in laten voeren. De eerste keer op de normale manier, de tweede keer terwijl de persoon uitgelogd was bij Google en de derde keer in incognito mode. En waar bij de eerste twee gepersonaliseerde resultaten verwacht worden, is dat bij de derde niet het geval. Toch kregen alle deelnemers andere resultaten te zien in deze modus, terwijl ze toch echt allemaal hetzelfde opzochten.

Google resultaten incognito mode

Dit goldt overigens niet alleen voor links naar artikelen, maar ook voor nieuwsitems en video’s die Google aanraadde waren aangepast. En dat terwijl incognito mode er juist voor moet zorgen dat er geen voorkeur wordt gegeven voor persoonlijk zoekgedrag.

Geen enkel effect

DuckDuckGo laat in een statement weten dat uitloggen of incognito mode weinig tot geen verschil maakte met het “normale” zoeken op Google. Volgens het bedrijf is er vaak verwarring over het feit of de privémodus nu wel of niet afgeschermd is. Door deze bevindingen lijkt het antwoord vrij duidelijk te zijn.

“Mensen moeten niet in de valse vorm van veiligheid trappen dat “incognito mode” anonimiteit biedt.”

Google Chrome

Google heeft gereageerd op het onderzoek en laat weten dat dit niet het geval is. Zoekresultaten kunnen wel degelijk verschillen per persoon, maar dat het niets met de anonimiteit van incognito mode te maken. Mensen die hier gebruik van maken, zullen daadwerkelijk anoniem zijn. Iets wat Google in dit bericht uitgebreid uit probeert te leggen.

Reageer op artikel:
Google personaliseert zoekresultaten: ook in incognito mode
Sluiten