Dennis Hoogeveen
Dennis Hoogeveen Tech 27 jun 2019
Leestijd: 2 minuten

Zo geven nieuwe instellingen bij Google je meer privacy

Google zet een nieuwe stap in de privacy-instellingen voor alle accounts. Gebruikers van zowel Android als iOS hebben nu de mogelijkheid om gegevens over hun locatie, zoekgeschiedenis en andere activiteiten die bijgehouden worden om een profiel op te bouwen automatisch laten verwijderen.

Het is nu al mogelijk om het opslaan van de locatiegeschiedenis en webactiviteit standaard uit te schakelen, maar daardoor mis je handige functies. Zoals het onthouden van veelbezochte plaatsen in Maps, het terugzoeken van bekeken YouTube-video’s en bijhouden welke Google-resultaten bekeken zijn. Ook krijg je op platformen van het bedrijf geen persoonlijke aanbevelingen te zien.

Google zoekgeschiedenis en meer verwijderen

Met de nieuwe mogelijkheid worden gegevens automatisch verwijderd na een vooraf ingestelde periode. Google noemt in de officiële aankondiging twee mogelijkheden om uit te kiezen. Data kan automatisch worden verwijderd na 3 of 18 maanden. Alle data die ouder is, wordt automatisch verwijderd uit de systemen van de zoekgigant.

Om dit in te stellen, ga je naar de Mijn activiteit-pagina van Google. Daar kies je vervolgens voor ‘Activiteitsopties’ en kun je onder ‘Web- en app-activiteit’ automatische verwijdering inschakelen. De optie is nog niet voor andere data die Google opslaat beschikbaar, zoals je locatiegeschiedenis. De zoekgigant belooft echter dat die functionaliteit eraan komt.

Kritiek op privacy

Google wordt regelmatig bekritiseerd om zijn privacybeleid. Critici vinden dat gebruikers te weinig controle krijgen over de gegevens die ze op de platformen achterlaten. Het bedrijf krijgt, net als meerdere grote tech-bedrijven, soms hoge boetes opgelegd van de autoriteiten.

Stapje voor stapje probeert Google zich te wapenen tegen die kritiek. De afgelopen jaren kwamen daardoor steeds meer functies beschikbaar die de gebruikers van alle verschillende platformen meer controle en inzage moet geven in het gebruik van hun gegevens. De mogelijkheid om bepaalde data automatisch te laten verwijderen na 3 of 18 maanden is daarin de nieuwste ontwikkeling.

Apple en Google in privacygevecht

In een reactie op de kritische geluiden rondom de privacy van Google-gebruikers, probeert Apple zich juist te profileren als privacybewust. De twee grootmachten zijn elkaars concurrenten als het aankomt op smartphones. Google’s Android heeft daarin een groter marktaandeel dan de iPhones van Apple. Ze delen elkaar regelmatig PR-tikken uit om de imago’s door het slijk te halen.

De nieuwe privacy-instellingen van Google worden nu uitgerold en zijn ook in Nederland te gebruiken. Zie je ze nog niet? Dan is wachten de enige optie, want de uitrol moet volgens Google binnen ‘enkele weken’ afgerond zijn.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste wat tech en culture te bieden heeft 🚀

De laatste ontwikkelingen iedere zaterdag in je mailbox? WANT houdt je op de hoogte!

Reageer op artikel:
Zo geven nieuwe instellingen bij Google je meer privacy
Sluiten