Dennis Hoogeveen
Dennis Hoogeveen Google 24 jun 2019

Google investeert miljard euro in Nederlandse datacenters

Er komt een nieuw stukje van Google’s cloud in Nederland te staan. Naast de bestaande servers in het Groningse Eemshaven, gaat de zoekgigant een fonkelnieuw datacentrum bouwen op het terrein van het Noord-Hollandse Agriport.

Het bestaande datacentrum in Groningen wordt bovendien ook nog eens uitgebreid. Al met al zou de totale investering van Google in Nederlandse datacenters op zo’n 2,5 miljard euro uitkomen. De bouw zorgt volgens het bedrijf voor een flinke werkgelegenheid. Duizend mensen zijn er tijdens het bouwproces dagelijks nodig om de werkzaamheden te verrichten.

Digitale koploper

Joe Kava, vicevoorzitter van Google Global Data Centers, roemt Nederland om de digitale mogelijkheden. “Nederland is een digitale koploper”, schrijft hij in een persbericht. “Nederland beschikt over een uitstekende digitale infrastructuur, voldoende duurzame energiebronnen en gekwalificeerd personeel.”

Het is nog onduidelijk wanneer de werkzaamheden starten. In 2018 kondigde Google al aan het datacentrum in de Eemshaven te willen uitbreiden, en kreeg het ook al officieel groen licht om in Noord-Holland te beginnen aan het gigantische serverpark. De aangekondigde uitbreidingen van vandaag komen nog eens bovenop de eerder toegezegde uitbreidingen.

Google investeert in Nederlandse datacenters

Goed voor de economie

Met de investering krijgt de lokale economie een flinke oppepper. Daarom is ook minister Wiebes van Economische Zaken en Klimaat blij met de komst van Google. “Deze investering betekent een boost voor de werkgelegenheid in de regio. Dit kabinet heeft de ambitie om dé digitale koploper van Europa te worden. Daarom spannen we ons in om de investeringen in hoogwaardige innovatieve ICT-project in Nederland te laten plaatsvinden”, laat hij weten in het persbericht.

Niet iedereen is tevreden met de aangekondigde bouw. NH Nieuws meldt dat lokale boeren balen van landbouwgrond die verloren zou gaan. Dat blijkt een angst die boeren in de omgeving al langer hebben.

Op de datacenters van Google wordt alle mogelijke data die Google verzamelt en analyseert opgeslagen. Het bedrijf is inmiddels zo groot, dat het onvoorstelbaar veel data moet zien te verwerken en nieuwe locaties moet vinden voor de serverparken.

Reageer op artikel:
Google investeert miljard euro in Nederlandse datacenters
Sluiten