Daniel Koster
Daniel Koster Google 17 mei 2016
Leestijd: 5 minuten

Google I/O 2016: dé projecten die we van Google willen zien

Eindelijk is het dan weer (bijna) zo ver: Google I/O 2016 barst op woensdag 18 mei los. Op Google I/O 2016 worden de tofste projecten en ontwikkelingen binnen Google behandeld. Let op: dit zijn dus niet alle projecten en ontwikkelingen binnen het overkoepelende Alphabet, maar enkel die met Google zijn gerelateerd. Maar, laat je niet teleurstellen door deze afbakening. Google kent een flinke verscheidenheid aan projecten waardoor Google alleen al (bijna) teveel vingers in de pap heeft om te bespreken. Wij laten daarom weten waarover wij graag tijdens Google I/O 2016 meer willen horen. Dit zijn dus dé projecten van Google in onze ogen!

Project Tango

Wij vinden Project Tango één van de tofste zaken waar Google zich op dit moment mee bezighoudt. Via deze techniek wordt het mogelijk om met je smartphone ruimtes in 3D vast te leggen. En dan niet een ruw beeld, maar in hoge detail. Dat is natuurlijk awesome voor developers die daarmee ruimtes in de virtuele wereld kunnen vastleggen en toepassen. Ook is dit gaaf voor je als consument. Even een tour van je nieuwe huis geven doe je even met je smartphone en deze techniek. De mogelijkheden zijn eindeloos. Nu zijn de roddels dat Google het afgelopen jaar weer flinke stappen heeft gezet omtrent Project Tango. Wij kunnen niet wachten om te horen welke dan precies!

Concurrent van WhatsApp en Telegram

De roddel ging al langer dat Google met een eigen berichtenapp zou komen. Dat is nu werkelijkheid geworden. Spaces is een feit! Via deze applicatie is het mogelijk om groepen op te richten en daar over zaken te praten. Door zaken als YouTube-, Google- en Chrome-integratie kun je links in de gesprekken droppen en per link discussies voeren. Tijdens Google I/O 2016 wordt er echter nog meer over de app uit de doeken gedaan. Zo zouden er gave NFC- en Bluetooth-functionaliteiten zijn.

Android virtual reality

Toen de Cardboard een aantal jaar geleden werkelijkheid werd was de wereld verrast. Dat je met een dergelijk goedkoop apparaat en je smartphone de virtuele wereld kon induiken was revolutionair. Echter heeft Google daarna de dans even gemist. Een eigen virtual reality apparaat lijkt daarom meer dan logisch. Wij gaan uit van een apparaat dat goedkoper is dan de concurrentie én geen smartphone benodigd. De headset zou daardoor wat mindere prestaties leveren, maar daardoor ook weer meer toepasbaar zijn voor de consument. Dat is in ieder geval hetgeen we op hopen!

Android augmented reality

Ja, Google Glass was een mislukking. De bril had echter wel potentie en vooral voor zijn tijd. Met zaken als Magic Leap en Project Aura zou de AR-afdeling van Google nieuw leven in worden geblazen. Project Auro zou vorig jaar de aftrap zijn van een nieuw, Google Glass-achtig apparaat. Wij willen graag meer weten van Google over de ontwikkelingen binnen AR. Een apparaat dat met de HoloLens kan concurreren is wat we verwachten en vooral waar we op hopen!

Android N

Android 6.0 Marshmellow is al een tijd uit en op steeds meer apparaten te gebruiken. Wat al duidelijk is, is dat Android N nu wordt getest. Het is bijna zeker dat Google hier meer over uit de doeken zal doen. 3D Touch functie zou pas later worden ondersteund, maar er is genoeg lekkers te verwachten. Je kunt denken aan multitasken, een nachtmodus, verbeterde notificaties en meer!

De Chirp

Ken je de Chirp al? Deze werd een tijd geleden door Google gepresenteerd. Wellicht dat het idee je een beetje bekend voorkwam. De slimme speaker kent namelijk flinke gelijkenissen met de Amazon Echo. Het idee is dat je een slimme speaker in je bezit hebt die je zonder behulp van andere apparaten kunt aansturen. Dit aangezien de speaker van kunstmatige intelligentie is voorzien. Zo kun je ‘m aansturen met je stem, vragen stellen die-ie van repliek voorziet en meer! Waar Google een koning is in het ontwerpen van software die goed aansluit op producten zijn wij benieuwd naar het kunnen van de slimme speaker en wat we precies van ‘m kunnen verwachten.

Google Play

Het is al langere tijd een wens van de consument dat Android nauwer met Chrome OS zou samenwerken. Een stap zou zijn dat de Google Play Store met Chrome samenwerkt. Op deze manier zou het bijvoorbeeld mogelijk zijn om allerlei Android-apps via apparaten met Chrome OS te downloaden en gebruiken. Tof natuurlijk, want zo wordt het kunnen van je apparaat flink uitgebreid. Waar een samensmelting tussen Android en Chrome OS (voor nu) onmogelijk lijkt doordat de systemen te veel van elkaar verschillen, is er wel kans dat aspecten hiervan worden geïntegreerd. Wij horen hopelijk op Google I/O 2016 welke dat voor nu zullen zijn!

Android Auto en zelfrijdende auto’s

Andoird auto is al een feit. Nu worden meer en meer auto’s van het platform voorzien. Echter kan het platform nog wel een stukje aandacht en promotie gebruiken vinden we. Laten we hopen dat Google daar Google I/O 2016 voor gebruikt. Ook lijkt het ons tof als Google meer uit de doeken over de zelfrijdende auto’s. Die zijn nu al jaren in de maak en volgens Google schiet dat op. Maar, hoe schiet dat op en wat kunnen we nou precies van die apparaten verwachten? Tell us more!

Overige zaken waar Google vast en zeker iets over uit de doeken gaat doen

De bovenstaande acht zaken zijn natuurlijk lang niet alle projecten waar Google iets over gaat vertellen. Sundar Pichai, hét gezicht van Google, zal op 18 mei twee uur lang het podium pakken. Vervolgens zullen we zien wat zich onder zijn bewind afspeelt. Krijgen we te horen hoe de vorderingen van Android Wear staan? Graag! Nieuwe smartwatches lijken ons niet aan de orde, maar verbeteringen van de software wél. Ook lijkt het ons gaaf als we meer horen over de populaire diensten van Google. Je kunt denken aan Google Photos en de andere diensten die daar deel van maken. Twee laatste zaken willen we graag nog wat over horen. Nest doet het oké, maar lang niet zo goed als verwacht. Gaat Google ons laten weten hoe het bedrijf ervoor gaat zorgen dat dat wel gaat gebeuren? Lijkt ons top. Ook is Android TV stappen aan het maken. Maar welke precies? Gaat Android TV Apple TV achter zich laten, of lukt dat Google niet? We zijn benieuwd!

We zullen gauw weten hoe het met Google en de projecten ervoor staat. In ieder geval hopen wij dat onze vragen worden beantwoord en deze zaken worden besproken. In ieder geval schept het bovenstaande een goed beeld van de zaken waar Google zich mee bezighoudt. Flink wat indrukwekkende vingers in de pap, hè?!

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste wat tech en culture te bieden heeft

De laatste ontwikkelingen in je mailbox? WANT houdt je op de hoogte!

Reageer op artikel:
Google I/O 2016: dé projecten die we van Google willen zien
Sluiten