Google I/O: Een samenvatting van Google’s nieuwste snufjes

Gisteren vond de eerste dag van Google I/O plaats waarop Google nieuwe diensten en producten presenteerde. Het is teveel om op te noemen en niet alles is even relevant dus hebben wij geprobeerd de belangrijkste voor jullie op een rij te zetten. Check it out!

Google Play Music All Access

Zie dit als een concurrent van Spotify. Google Play Music All Access is een streaming audio-dienst waarmee je voor 9,99 dollar per maand – dus niet gratis zoals de meeste diensten van Google – toegang hebt tot een grote database met muziek. De eerste maand kun je het gratis uitproberen en het werkt alleen op je desktop of op Android-apparaten. Het is een uitbreiding op Google Play Music, de muziekwinkel in Google Play en zal in het begin alleen in de Verenigde Staten werken.

Volgens Google kun je op een eenvoudige wijze nieuwe muziek ontdekken en is Google Play Music All Access een geheel nieuwe muziekervaring. Zo kun je de dienst gerelateerde muziek laten opzoeken. Niet helemaal nieuw, omdat deze functie ook in Spotify Radio zit verwerkt. Maar goed in Nederland is de dienst (nog) niet beschikbaar dus wij blijven (voorlopig) Spotify-fan.

Google+ Hangouts

Met deze dienst wil Google ook gaan concurreren met grote spelers, namelijk met WhatsApp en Facebook-Messenger. Google+ Hangouts voegt de huidige diensten Google Talk, Google+ Messenger en de originele Google+ Hangout chatservice samen tot een berichtendienst voor iOS, Android en web. Met deze software kun je gemakkelijk videochatten met maximaal tien mensen, maar natuurlijk ook op de ‘normale’ manier berichten delen zoals we tot nu toe gewend zijn met bijvoorbeeld WhatsApp. Hangouts is hier gratis te downloaden voor iOS en voor Android.

Ga je Google Glass aanschaffen? Google heeft aangegeven dat Google+ Hangouts ook beschikbaar wordt voor Google Glass dus dan kun je ook met je bril chatten met al je buddies.

Een hands-on video van The Verge:

Google Play Game Services

Google heeft de gamedienst Google Play Game Services gepresenteerd. Zie het als een variant van Apple’s Game Center die al een tijdje bestaat of als een gameplatform met een sociale functie. Het is namelijk vooral bedoeld om gamers bij elkaar te brengen. Zo kun je achievements en leaderboards met elkaar delen en zijn multiplayer-functies gecentraliseerd. Verder kun je games opslaan in de cloud. Dit houdt in dat je bijvoorbeeld een game begint op een smartphone en vervolgens verder speelt op een tablet. Het gameplatform werkt overigens niet alleen op Android, maar is ook voor iOS en web ontwikkeld. Dit houdt weer in dat je kunt beginnen op een iPad en vervolgens de game afmaakt op een Android-phone. Natuurlijk is er ook weer de directe koppeling met Google+.

Tijdens de presentatie werd ook een demonstratie gegeven van hoe Android- en iOS-apparaten met elkaar kunnen communiceren middels Chrome. Meerdere apparaten vormden samen een racebaan waarover de gebruikers konden racen. Zo kun je dus multiplayer-games in je browser spelen. Probeer Google Chrome Racer zelf uit.

Samsung Galaxy S4 met Nexus-look

Er komt een Samsung Galaxy S4 op de markt draaiende op Stock Android. Dit betekent dat er geen TouchWiz-skin van Samsung over Android heen zit en dat het besturingssysteem er zo uitziet zoals we kennen bij de Nexus-toestellen. De eerste indruk van de media die aanwezig is tijdens Google I/O is bijzonder goed. Vooral de batterij schijnt lang mee te gaan en is de phone snel. Doordat het toestel niet voorzien is van Samsung’s TouchWiz-skin kan het toestel direct worden voorzien van Android-updates waardoor je niet meer afhankelijk bent van de fabrikant van het toestel. De Samsung Galaxy S4 met Nexus-look zal vanaf 26 juni in de VS te koop zijn voor 649 dollar. Het is helaas onbekend of dit toestel ook naar Nederland komt.

Herontwerp Google Maps

Deze zomer gaat Google Maps er totaal anders uitzien. De kaart die nu in z’n geheel wordt weergegeven is interactief. Zo wordt er per spot meer informatie weergegeven wanneer je erop klikt met gerelateerde spots en de beste route. Tevens krijgt elke spot een pagina met recensies van Google+-buddies. Dit geldt ook voor de zoekfunctie. Deze werkt strak en worden resultaten gekoppeld aan beoordelingen. Google Maps krijgt dus meer een sociale functie. Tevens zal Google de locaties onthouden waar een gebruiker vaker komt zodat er gerichtere resultaten van gerelateerde spots worden gegeven en zal Google een overzicht samenstellen van je favoriete spots. Uiteraard met de beste route ernaartoe.

Bij de nieuwe Google Maps staat ook het ontdekken van nieuwe plekken centraal. Klik een plek aan op de wereld – bijvoorbeeld de locatie van je volgende stedentrip -, check de route of duik in Google Street View zodat je de omgeving alvast kunt verkennen. Ook kun je per locatie een carousel met afbeeldingen van die locatie openen en voor een nieuwe dimensie kun je de kaart openen in Google Earth View voor een 3D-weergave. Voor het ontdekken van nieuwe plekken voegt Google tevens de explore-knop toe. Hiermee kun je aanbevelingen van bijvoorbeeld restaurants en toeristenspots op specifieke locaties opvragen. Heb je een strak budget op vakantie? Met Google Aanbiedingen wordt er bijvoorbeeld op de kaart aangegeven welk koffietentje op dat moment aanbiedingen heeft zodat je goedkoper een bakkie espresso kunt halen.

De navigatie van Google Maps wordt ook sterk verbeterd. Zo worden er meer routes getoond met de bijbehorende reistijd zodat de gebruik zelf kan bepalen welke route hij of zij wil nemen. Er wordt meer aandacht besteed aan de openbaar vervoer-functie waarbij een duidelijk overzicht wordt gegeven van de duur en waar de gebruiker moet overstappen. Is er een incident gebeurd dat invloed heeft op je reistijd? Dan zal Google je een alternatieve route bieden zodat je alsnog de snelste route kunt nemen.

Vooralsnog weten we dat de nieuwe Google Maps in de zomer wordt uitgerold voor desktop. Wil je als één van de eersten gebruik maken van Google Maps? Dan kun je je hier opgeven.

Hands-on video van The Verge:

Als bonus willen we jullie mededelen dat iedere bezoeker van Google I/O een Chromebook Pixel cadeau heeft gekregen. Volgend jaar willen wij dus ook maar al te graag aanwezig zijn bij Google I/O. Vandaag is er overigens weer een nieuwe dag aangebroken op Google I/O dus we verwachten nog meer interessante ontwikkelingen rondom Google’s diensten en producten.

Reageer op artikel:
Google I/O: Een samenvatting van Google’s nieuwste snufjes
Sluiten