Stefan Keerssemeeckers
Stefan Keerssemeeckers Google 1 aug 2016
Leestijd: 3 minuten

Huh? Google trekt iPhone-gebruikers voor

Recent verscheen er een tof nieuw keyboard voor je iPhone: Gboard. Superhandig, maar waarom is het multifunctionele toetsenbordje alleen op iOS te krijgen? Google heeft toch z’n eigen mobiele besturingssysteem, Android?

Video’s van ons zien? Abonneer je dan hieronder op ons YouTube-kanaal:

Motion Stills? De gave app die automatisch bewegende .gifs van je foto’s maakt? Idem! Wat is er aan de hand? Waarom krijgen Apple-gebruikers eerder die toffe apps en functionaliteit dan Googles eigen users?

Er is niet 1 Android

Één van de reden is de fragmentatie van Android. Het besturingssysteem is behoorlijk open, waardoor fabrikanten er hun eigen draai aan kunnen geven. Het is voor Google eigenlijk niet te doen om te verzekeren dat nieuwe functies op Android inclusief alle varianten, en forks goed zullen werken.

Apple heeft dit probleem veel minder, omdat het iOS volledig in eigen hand houdt. Voor een ontwikkelaar is het dus een stuk relaxter om iets voor iOS te maken. Het is niet voor niets dat Google binnenkort waarschijnlijk haar eigen smartphones uitbrengt. Kunnen ze de macht over Android weer een beetje heroveren!

iOS-apps besparen tijd en geld

Als je kijkt naar het aantal regels code, dan is een Android-app vaak een stuk groter dan een vergelijkbare iOS-app. Dit is te verklaren doordat een Android-ontwikkelaar met véél meer verschillende devices rekening moet houden. Apple heeft weinig modellen, waardoor je maar een beperkt aantal configuraties in acht hoeft te nemen. Hetzelfde gaat trouwens ook op als je de Mac met de pc vergelijkt.

Programmeren voor iOS benodigt dus minder code, en gaat hierdoor ook een stuk sneller! Designbureau Infinium testte dit uit, door teams apps voor zowel iOS als Android te laten maken. Gemiddeld duurde de ontwikkeling van een Android-app 30 procent langer! Zo veel extra arbeidsuren lopen behoorlijk in de papieren.

Of… je laat het team net zo lang doorwerken, maar geeft ze de ruimte om toffe nieuwe features toe te voegen. Het Android-team kan deze dan later geschikt maken voor Googles besturingssysteem.

Google is niet almachtig

Het zijn zomaar wat voorbeelden waarom het makkelijker is om voor iOS een app te maken dan voor Android. Maar waarom lukt het Google zélf niet om nieuwe functies als eerste op Android uit te brengen? En als het dan niet lukt, waarom wachten ze dan niet even met het toevoegen van de feature op iOS?

Geeft Google er gewoon niet om? Of gaat het er meer om dat ze hún apps op Apple-devices hebben staan? We vroegen het onze vrienden van Android Planet en iPhoned.

“We denken dat het voor Google niet zozeer is dat ze de functies niet eerder naar Android kunnen brengen, maar het niet willen. Een toetsenbord als Gboard is eigenlijk een experiment. Het is nu eenmaal makkelijker om zoiets voor iOS te maken.”

“Er zit waarschijnlijk geen diepere gedachte over concurrentie achter. Google verdient aan z’n zoekdiensten en reclames. Een iOS-gebruiker levert wat dat betreft net zoveel op als een Android-user. Ze zijn er nauwelijks bij gebaat om Android voor te trekken, dus zodra een feature af is, rollen ze hem gelijk uit.”

Business is business

“Wat waarschijnlijk wél mee speelt is dat Google dolgraag Apple verslaat in z’n eigen achtertuin. Google Maps is véél beter dan Apple Maps, en Gmail en Inbox werken fijner dan de Apple-tegenhangers. Op deze manier kan Google Apple-gebruikers overtuigen om over te stappen op Android. Zelfs als je niet overstapt, zit je door het gebruik van de apps in Googles ecosysteem. Je hebt een account en krijgt advertenties te zien. Ongeacht het platform wil Google dus altijd de beste app hebben.”

Zo, da’s klare taal: ook in de app-sector is business gewoon business! Meer artikelen in samenwerking Androidplanet en iPhoned vind je hier! Of misschien ben je in de stemming voor bizarre suggesties die Google doet tijdens het zoeken?

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Huh? Google trekt iPhone-gebruikers voor
Sluiten