Volgens Google onderzoekers werden iPhones jaren lang stilletjes gehackt

Volgens beveiligingsexperts van Google zijn iPhones minimaal twee jaar lang zeer kwetsbaar geweest om gehackt te worden. De onderzoekers zijn een aantal websites op het spoor gekomen die zijn gebouwd om iPhones te hacken. De sites waarmee malware op de smartphones geplaatst kon worden, werden wekelijks duizenden keren bezocht en werkten jaren lang. Auch Apple en thanks Google.

Google ontdekt enorm gat in veiligheid iPhones

Google’s onderzoeksteam, genaamd Project Zero, legt in een deep-dive blog post uit hoe de aanvallen plaats konden vinden. Hiervoor was er geen specifiek doelwit nodig: Het was simpelweg voldoende voor een iPhone-gebruiker om de gehackte website te bezoeken. Volgens de onderzoeker die de blog post heeft geschreven hebben de websites de afgelopen twee jaar iPhones gehackt.

De hack gaf de uitvoerenden van de hack volledige controle over de iPhone van het slachtoffer. Daarbij kon dus malware worden geïnstalleerd, kon er real-time locatie-data van het apparaat worden gelezen en konden foto’s en berichten worden gestolen. Dit laatste geldt ook voor berichten die encrypted waren, aangezien de hack al plaats vondt voordat de berichten encrypted waren.

Apple CEO Tim Cook
Apple CEO Tim Cook (Afbeelding: NG Han / Pool / EPA)

Apple beloont ‘bounty hunters’

Veel iPhone-gebruikers prijzen Apple om hun betrouwbare en veilige reputatie. Datis terecht, want de aanvallen op de smartphones van Apple zijn, naar ons weten, vrij zeldzaam. Google heeft met dit bericht dan ook aardig wat stof doen opwaaien. Apple heeft dan ook tot 1 miljoen Dollar beschikbaar gesteld aan zogenaamde bug bounties. Dit houdt in dat onderzoekers die kritische kwetsbaarheden in de code van Apple vinden hier een aardig zakcentje aan kunnen overhouden.

Update je iPhone, nu.

Wil je voorkomen dat je iPhone op deze manier wordt gehackt? Zorg er dan voor dat je smartphone volledig is geupdated. Apple zegt namelijk dat in de laatste versie van de software deze problemen zijn verholpen.

Reageer op artikel:
Volgens Google onderzoekers werden iPhones jaren lang stilletjes gehackt
Sluiten