Ilona Braam
Ilona Braam | LinkedIn Google 15 aug 2018

‘Google blijft bijhouden waar je bent, zelfs als je dat niet wil’

Sinds het hele gebeuren met Facebook en Cambridge Analytica lijkt de wereld op scherp te staan als het aankomt op de privacy van gebruikers. Er wordt extra goed opgelet wat bedrijven precies bijhouden en zo bekeek persbureau Associated Press (AP) hoe het nu precies zit met Google en je locatiegegevens. Ze concluderen dat Google zo graag wil weten waar je heen gaat, dat ze je bewegingen bij blijven houden zelfs als je ze expliciet vertelt dat niet te doen.

Sommige Google apps gaan gewoon door

Uit het onderzoek van AP blijkt namelijk dat je alsnog in de gaten gehouden wordt als je je locatiegeschiedenis uitzet of pauzeert. Niet alle apps gaan door met het automatisch opslaan van je locatiegeschiedenis, maar sommige Google applicaties blijven dit wel gewoon doen. Volgens AP zou het daarbij ook nog eens een moeizaam proces zijn om deze opgeslagen gegevens achteraf te verwijderen.

Uit is uit

De Princeton computerwetenschapper Jonathan Mayer geeft aan dat deze handelswijze niet ok is. Hij is van mening dat wanneer een bedrijf gebruikers de  optie biedt om hun locatiegeschiedenis uit te zetten, dit dan ook in alle apps en toepassingen moet gebeuren waar je locatie wordt bijhouden.

Google blijft bijhouden waar je bent

Tweede stap nodig

Google laat in een reactie echter weten dat je daarvoor nog een extra stap moet uitvoeren. Als je wilt dat je locatiegegevens in geen enkele Google app of toepassing worden bijgehouden, moet je naast je locatiegeschiedenis ook de plaatsinformatie voor web- en appactiviteiten uitschakelen. Het bedrijf geeft aan gebruikers een duidelijke beschrijving te geven van de tools en je zou je locatiegeschiedenis op elk moment gewoon kunnen verwijderen.

Bijhouden locatiegegevens echt uitzetten

Toch blijft het wat misleidend dat er nog steeds locatiegegevens worden bijgehouden nadat je je locatiegeschiedenis hebt uitgezet. Maar goed, als je echt “off the map” wilt gaan, kun je in je Google account onder het “Persoonlijke info en Privacy” menu zoeken naar “Ga naar mijn activiteiten”. Daar kies je vervolgens voor “Activiteitsopties”, waar je het tracken van je “web-en app-activiteit” en je locatiegeschiedenis kunt uitschakelen.

 

Soms toch nodig

Hoewel Google je locatiegegevens onder andere bijhoudt voor advertentiemogelijkheden, heeft het bedrijf je gegevens in sommige gevallen natuurlijk ook gewoon nodig om hun apps goed te laten werken. Zo kan Google Maps geen route voor je uitstippelen, als de app niet weet waar je bent. Ook om je te vertellen wat voor weer het wordt, moeten ze wel ongeveer weten waar je je bevindt. Dat kan nogal verschillen per locatie.

En hoewel het er dus soms wat “shady” aan toe lijkt te gaan, blijven ze wel hun apps constant verbeteren. Zo heeft de desktop versie van Google Maps vorige maand eindelijk een ideale feature gekregen.

Bright

Reageer op artikel:
‘Google blijft bijhouden waar je bent, zelfs als je dat niet wil’
Sluiten