Barry Kraakman
Barry Kraakman 12 jun 2015

Google Lunar XPRIZE: race om race naar de maan

Een reis naar de maan klinkt bijna sprookjesachtig; velen zullen denken aan dé beelden van de eerste stappen of het stripboek van Kuifje. Google houdt momenteel echter een wedstrijd, Google Lunar XPRIZE genaamd, waarbij verschillende teams strijden om hún maanlander als eerste de maanmissie uit te laten voeren.

Race

Het project loopt al een tijd. In de periode tussen 2007 en 2010 hebben zich 29 teams uit zestien landen aangemeld voor de strijd. Momenteel zijn er nog zestien teams uit dertien landen overgebleven. De komende zes maanden hebben de teams nodig om alle benodigde toestemmingen te krijgen om hún maanlander de ruimte in te schieten. Het team dat als eerste lukt om vijfhonderd meter op de maan te rijden én HD-videobeelden en foto’s succesvol terug weet te sturen wint de hoofdprijs. Het tweede team dat hierin slaagt krijgt 5 miljoen dollar. De prijzen worden echter alleen uitgekeerd als de teams kunnen bewijzen dat minstens negentig procent van de kosten door private geldschieters is bekostigd.

Wij worden blij van dit soort wedstrijden. Naast de fun-factor draait het hier ook nog eens om een mooi doel. Dit soort acties doen ‘de ruimte’ opeens een stuk minder ver en onbegaanbaar klinken.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Google Lunar XPRIZE: race om race naar de maan
Sluiten