Noah Korevaar
Noah Korevaar | LinkedIn Tech 1 okt 2018

Google Maps vertelt je nu realtime waar jouw trein of bus is (en meer!)

Reis je dagelijks met de trein of bus in Amsterdam, Den Haag of Rotterdam? Dan heb je waarschijnlijk vrijwel dagelijks te kampen met vertragingen. Google Maps gaat je daar vanaf vandaag gelukkig een handje bij helpen.

Google Maps realtime bus- en treininformatie

De kaarten-app toont namelijk vanaf vandaag in realtime waar jouw bus of trein is. Je ziet ze in realtime over de kaart schuiven, vergelijkbaar met hoe Live Location in WhatsApp werkt. In plaats van je vrienden zie je nu echter de trein of bus arriveren.

Je kunt de functie direct gebruiken in een nieuw tabje, genaamd ‘Forenzen’. Zo kun je direct inschatten of een sprintje trekken nog de moeite waard is, of dat je de trein toch echt gaat missen. Voorlopig blijft het in Nederland bij Amsterdam, Den Haag en Rotterdam.

In sommige landen toont Google zelfs hoe vol de coupés zijn. In Nederland is de NS daar ook mee aan het testen, dus mits die partij de betreffende data wilt delen, kunnen we wellicht uiteindelijk ook hier die gegevens raadplegen.

Helaas blijft de functie beperkt tot de trein en bus. De tram en metro blijven voorlopig een avontuur, waarbij je met je eigen ogen moet checken of je vervoersmiddel er al is. We hebben bij Google nagevraagd of daar al meer over bekend is, dus hopelijk horen we daar snel meer over.

Google Maps realtime bus trein

Meer functies

Wel weten we al dat de zoekgigant ook meldingen over oponthoud gaat introduceren. Die functie komt in de eerste instantie echter enkel naar Android, en dus later pas naar iOS. Ook gaat Google Maps alternatieve routes aanbevelen, als er bijvoorbeeld vertraging ontstaat.

Daarnaast komt er ook ondersteuning voor hybride routes. Denk bijvoorbeeld aan een route die je voor de helft met de auto aflegt, en voor de andere helft per trein. Als laatste toevoeging introduceert het bedrijf integratie met Spotify en Apple Music.

Je kunt straks binnen hetzelfde scherm muziek bedienen en navigeren. De features worden deze week uitgerold. Zo hoef je niet meer de app te verlaten om van album te wisselen, om vervolgens de afslag te missen. Reuze handig op de fiets, al mag je volgend jaar überhaupt niet meer je telefoon op het rijwiel bedienen

Reageer op artikel:
Google Maps vertelt je nu realtime waar jouw trein of bus is (en meer!)
Sluiten