Martijn Pijnenburg
Martijn Pijnenburg Tech 1 jul 2019
Leestijd: 2 minuten

Zitplaats in de tram? Google Maps gaat het je vertellen!

Veel mensen verkiezen tegenwoordig het openbaar vervoer boven de auto of fiets. Wat als nadeel kan hebben dat het hierdoor soms erg druk wordt. Met een overvolle bus of tram als gevolg. Gelukkig gaat Google Maps deze reizigers te hulp schieten. Een nieuwe functie gaat je namelijk vertellen hoe druk het op een bepaald traject is en of je kans hebt op een zitplaats.

Google Maps toont de kans op een zitplaats

Google Maps krijgt een nieuwe functie die voor reizigers in het openbaar vervoer erg goed van pas kan komen. De app gaat namelijk informatie verschaffen over hoe druk het is op een bepaald traject en hoeveel kans je hebt op een zitplaats.

Deze feature is momenteel al in zo’n 200 steden ter wereld beschikbaar, waaronder Amsterdam en Utrecht. Ook in Eindhoven kun je er momenteel al gebruik van maken.

De nieuwe functie zal voor alle vormen van openbaar vervoer beschikbaar komen, maar werkt momenteel nog niet in de trein.

Voorspelling

Het klinkt wellicht ideaal, maar de vraag is natuurlijk: hoe komt Google aan die informatie? In een recente blogpost schrijft het bedrijf dat ze werken met een algoritme dat op een groot aantal OV-ritten getraind is. Hierin wordt met vele parameters rekening gehouden. Als het regent dan wordt het aantal passagiers bijvoorbeeld groter ingeschat. Met als gevolg een lagere kans op zitplaatsen. Ook wordt er data uit het verleden gebruikt bij de berekeningen.

Google Maps openbaar vervoer zitplaatsen

Klinkt goed, maar het blijft natuurlijk een voorspelling. Mits er binnenkort sensoren op iedere stoel gaat komen zal Google dus geen zekerheid kunnen bieden. Vergelijk het maar met het weer. Dat kunnen ze misschien ook heel nauwkeurig voorspellen, maar helemaal zeker weten doen ze het niet.

De drukste OV-steden ter wereld

Google heeft de eerdergenoemde data ook nog gebruikt voor iets leuks. De zoekgigant heeft namelijk een speciale pagina samengesteld waarop ze de 10 drukste OV-steden ter wereld verzameld hebben. Daarnaast zie je op welke lijnen gemiddeld de meeste passagiers aanwezig zijn.

Google Maps

Mocht jij liever met de auto reizen dan kan Google je ook op dat gebied te hulp schieten. Er komt namelijk een update waarin ze je gaan behoeden voor verkeersboetes.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste wat tech en culture te bieden heeft 🚀

De laatste ontwikkelingen iedere zaterdag in je mailbox? WANT houdt je op de hoogte!

Reageer op artikel:
Zitplaats in de tram? Google Maps gaat het je vertellen!
Sluiten