Raymon Mens
Raymon Mens Tech 3 sep 2018

Google en MasterCard sluiten smerige deal voor offline tracking

Google was onlangs nog negatief in het nieuws wegens het heimelijk volgen van gebruikers na het uitzetten van locatiegeschiedenis. Nu is het weer raak. De zoekgigant blijkt stilletjes een deal met MasterCard te hebben gesloten die het offline tracken van consumenten mogelijk maakt.

Redactie: dit artikel verscheen eerst op OneMoreThing.nl

Om precies te zijn, krijgt Google data van MasterCard over aankopen die kaarthouders doen. Zo ontstaat een manier van offline tracking en weet Google welke producten iemand heeft gekocht nadat bijvoorbeeld op een advertentie is geklikt. De zoekgigant weet echter ook bij welke winkels consumenten shoppen en hoe vaak ze dat doen.

Google betaalde MasterCard voor data

De deal tussen de twee bedrijven werd onder de pet gehouden, maar Bloomberg sprak met vier medewerkers die betrokken waren bij de onderhandelingen en implementatie van de offline tracking. De zoekgigant betaalt de creditcard-maatschappij naar verluidt miljoenen dollars voor de data.

Het voornaamste doel is momenteel offline aankopen aan online kliks op advertenties koppelen. Google lanceerde die functie voor adverteerders eerder dit jaar en zei 70 procent van de consumenten in de Verenigde Staten ook offline in kaart te kunnen brengen. Dat impliceert dat er meer deals zoals deze zijn, want MasterCard heeft geen marktaandeel van 70 procent. Google wilde niet ingaan op de deal, maar zei alleen dat consumenten zelf de functie ‘web- en app-activiteit’ uit kunnen schakelen als ze geen data willen delen. (Zie ook →Privacy: zo beperk je wat Google opslaat en van je weet)

Geen complete verrassing

Hoewel dit een deal met een smerig randje is, blijkt het inmiddels steeds vaker te gebeuren. In de global privacy policy van MasterCard is al tijden te lezen dat data met partners gedeeld kan worden. Facebook doet iets soortgelijks en koopt grote partijen data om je offline gedrag in kaart te kunnen brengen. Het sociale netwerk van Mark Zuckerberg is hier in tegenstelling tot Google vrij transparant over. Op een webpagina wordt getoond van welke partijen data wordt gekocht. Take note, Google. Zo kan het ook.

Europese gebruikers zijn op dit gebied gelukkig beter beschermd dan Amerikaanse consumenten. Je moet expliciet toestemming geven voor gebruik van je data. Dat komt omdat onze gegevens sinds kort beter beschermd zijn als gevolg van de Europese privacywet (GDPR).

Data over Nederlandse pintransacties

Amerikaanse gebruikers leven op hun creditcard en zijn daarom eenvoudig in kaart te brengen. In Europa en Nederland is een MasterCard of andere creditcard een stuk minder gebruikelijk en pinnen we vooral bij het doen van aankopen. Banken mogen data niet zomaar verkopen, maar door een ontwikkeling die ‘open banking’ heet zou financiële data van Europeanen toch wel eens in de verkeerde handen terecht kunnen komen.

In Europa wordt een nieuwe standaard voor het uitwisselen van bankgegevens geïntroduceerd onder de naam PSD2. Dit stelt banken verplicht om je financiële data, zoals transacties op je bankrekening in een standaard formaat beschikbaar te stellen. Handig, want zo kunnen apps die je financieel coachen een oogje op je uitgaven houden en die in kaart brengen. Bij het aanvragen van een lening kun je ook bijvoorbeeld ook de laatste 12 maanden aan bankafschriften met een klik op de knop overdragen. Zo kun je snel aantonen dat je voor die lening in aanmerking komt.

De negatieve kant van dit verhaal is dat Google of een andere aanbieder met een financiële app kan komen. Die vraagt vervolgens toegang tot je financiële gegevens, die vervolgens na jouw toestemming weer in je web- en app-activiteit worden opgeslagen. Je kunt ook denken aan apps die alle gegevens van verschillende rekeningen bij banken overzichtelijk bij elkaar tonen en je om toestemming voor het delen van data voor ‘productverbetering en andere zakelijke doeleinden’ vragen. Dit is momenteel niet het geval, maar het kan wel gebeuren. Dit toont aan dat het belangrijker dan ooit is om bij financiële apps niet in te stemmen met het overdragen van data aan externe partijen.

Reminder: Google maakt Android

En stel je nu eens voor dat je een telefoon op zak hebt met een besturingssysteem gemaakt door Google. Het bedrijf met ontembare datahonger dat zich stiekem voor miljoenen dollars door creditcard-maatschappijen laat voeren. Natuurlijk treft dit Android-gebruikers niet direct, maar toch. Noem ons Apple-fanboys, maar dat kan iedereen die een beetje om zijn privacy geeft toch niet lekker zitten?

Reageer op artikel:
Google en MasterCard sluiten smerige deal voor offline tracking
Sluiten