Wesley Akkerman
Wesley Akkerman Apps 17 apr 2020
Leestijd: 2 minuten

Google: Miljoenen malware- en phishing-e-mails over virus in omloop

Google laat weten dat het bedrijf dagelijks meer dan achttien miljoen e-mails vol malware en phishingpogingen voorbij ziet komen met betrekking tot covid-19. Dat was alleen in de afgelopen week. Dat komt bovenop de meer dan 240 miljoen kwaadaardige mails die dagelijks in het teken staan van het coronavirus.

De phishingaanvallen en malwaremails maken gebruik van angstaanjagende en financiële prikkels om ervoor te zorgen dat mensen ingaan op de content van de kwaadaardige e-mailberichten. In andere woorden: sommige mensen proberen nog steeds andere mensen op te lichten, maar nu met een ander onderwerp.

Mails met malware en meer over covid-19

De oplichters proberen mensen te overtuigen door bijvoorbeeld uit naam van verschillende gezondheidsorganisaties mails te sturen. Dat doen ze natuurlijk niet echt, maar je moet soms goed kijken waar de mail nou eigenlijk vandaan gekomen is. Denk dan bijvoorbeeld aan de Wereldgezondheidsorganisatie. De mensen die de mails ontvangen wordt bijvoorbeeld om donaties gevraagd of programma’s te installeren. Zodoende kan er malware op bijvoorbeeld computers geïnstalleerd worden, wat schadelijk is voor de gebruiker.

Google Android 10 Google Pixel 4 Google Assistant
Het Google-logo. (Afbeelding: Johannes Eisele / AFP)

In de mails wordt gesproken over allerlei maatregelen die de overheid genomen heeft om het thuiswerken te bevorderen. Kwaadwillenden hebben mensen die voornamelijk thuiswerken in het vizier genomen en doen zich soms ook voor als systeemadmins. Download dus echt niet zomaar iets omdat het in een mail staat. Gebruik altijd je gezonde verstand en check de afzender van het e-mailbericht. Meld de mail ook altijd aan als spam bij je e-mailprovider en gooi hem vervolgens weg. Dan weet je zeker dat er geen nare dingen kunnen gebeuren met en op je computer.

De vraag is echter of je heel veel zult merken van de spam vol malware en phishingpgogingen. Google laat namelijk weten dat het geautomatiseerde systeem in staat is 99,9 procent van de mails te onderscheppen. Daarvoor maakt de zoekmachinegigant gebruik van kunstmatige intelligentie en andere technieken. Je zult dan wel de producten van Google moeten gebruiken; doe je dat niet, dan kan je ervaring anders zijn.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

The Verge

Het beste wat tech en culture te bieden heeft 🚀

De laatste ontwikkelingen iedere zaterdag in je mailbox? WANT houdt je op de hoogte!

Reageer op artikel:
Google: Miljoenen malware- en phishing-e-mails over virus in omloop
Sluiten