Jelle van Es
Jelle van Es | LinkedIn Tech 20 apr 2018

Google komt met twee nieuwe AI-experimenten

Google kan maar moeilijk stil zitten en is altijd bezig om zijn zoekalgoritme te verbeteren. Deze keer heeft het bedrijf twee nieuwe experimenten de wereld in gegooid. Consumenten kunnen die nu gaan proberen en indirect ook te helpen om de zoekmogelijkheden van Google te verbeteren. Het zijn wel experimenten die momenteel enkel in het Engels zijn, maar dan nog is het interessant om te kijken hoe het werkt.

Google’s nieuwe AI-experimenten

De eerste betreft het Talk to Books-experiment. De naam geeft het al een klein beetje weg. In dit experiment maakt Google gebruik van een speciale bot en geeft je de mogelijkheid om te zoeken in boeken. Er wordt gebruik gemaakt van tienduizenden verschillende boeken en wanneer je een vraag stelt, worden er passages opgezocht die bij die vraag horen. Niet altijd zijn de antwoorden hetgeen dat je zoekt, maar soms kom je wel wat grappigs tegen. Zeker het proberen waard.

google talk to books

Interessanter is echter het tweede experiment, dat Google zelf Semantris noemt. Eigenlijk is dit een soort van game, waarbij je woorden te zien krijgt en dan moet opschrijven waar je aan denkt. Hoe sneller je dat doet, hoe hoger je puntentotaal wordt. Na verloop van tijd wordt het moeilijker en moet je ook meerdere synoniemen opschrijven voor de actieve woorden, om ze zo weg te spelen en in leven te blijven.

google semantris

De AI van Semantris vergelijkt jouw antwoorden met die van anderen en kan op die manier verbanden gaan leggen tussen woorden, waardoor het uiteindelijk beter in staat moet zijn om termen aan elkaar te koppelen. Op die manier wil Google zijn zoekmachine uiteindelijk alleen maar beter gaan maken. Je helpt zodoende dus een klein stukje mee met het bouwen van de toekomst van Google. Net als Talk to Books is Semantris op dit moment enkel nog in het Engels te gebruiken. Wil je meer lezen over het bedrijf? Kijk dan hier.

Reageer op artikel:
Google komt met twee nieuwe AI-experimenten
Sluiten