Google-onderzoekers vinden lekken in volgpreventiefunctie Safari-browser

Google-onderzoekers hebben meerdere beveiligingslekken gevonden in de populaire browser van Apple, genaamd Safari. De problemen zijn gevonden bij de Intelligent Tracking Prevention-functie, die moet voorkomen dat gebruikers onvrijwillig gevolgd worden online.

Het bericht op de Financial Times verwijst naar een nog te publiceren onderzoek waarin de Google-onderzoekers de problemen uitleggen. In totaal zou het gaan om vijf verschillende problemen met de functie, die een nadelig effect kunnen hebben op de privacy van mensen die de Safari-browser dagelijks in gebruik nemen.

Safari zorgde voor privacyzorgen

De Intelligent Tracking Prevention van de browser stelde data bloot door de manier waarop het stilzwijgend data opsloeg met daarin informatie over de websites die gebruikers bezocht hebben. Daarnaast zorgde een ander lek ervoor dat hackers, ironisch genoeg, gebruikers alsnog online konden volgen, doordat ze in staat waren duidelijk voetsporen te volgen. Andere lekken hadden tot gevolg dat inzichtelijk werd waar Safari-gebruikers naar zochten via een zoekmachine.

In andere woorden: de functie zorgde er dus tijdelijk voor dat gebruikers wel degelijk gevolgd konden worden, ook al is het doel van de optie om dat juist te voorkomen.

Apple is op de hoogte

Google heeft Apple al in augustus van vorig jaar op de hoogte gebracht van de problemen. De Financial Times stelt verder dat het bedrijf uit Cupertino in december een update uitgebracht heeft die de lekken van het Intelligent Tracking Prevention-systeem moet oplossen. Daar wijdde het bedrijf op 10 december al een blogpost aan.

Echter, Google Chrome Engineering Director Justin Schuh zegt op Twitter dat de problemen in Safari nog steeds aanwezig zijn, ondanks de claim van Apple. Op dit moment is het dus niet zeker of Apple daadwerkelijk de lekken gedicht heeft: het bedrijf zegt zelf van wel, maar de melders van de problemen zeggen nu van niet. Meer informatie over de problemen kun je in dit pdf-bestand lezen.

Financial Times

Reageer op artikel:
Google-onderzoekers vinden lekken in volgpreventiefunctie Safari-browser
Sluiten